Zoeken
SRON

Nieuwbouw SRON

Leiden Bio Science Park

SRON Netherlands Institute for Space Research voert fundamenteel wetenschappelijk onderzoek uit om doorbraken te bewerkstelligen in de astrofysica, het exoplaneetonderzoek en het aardatmosfeeronderzoek vanuit de ruimte. Daarnaast ontwikkelt het instituut nieuwe technologieën voor satellietinstrumenten, zoals gevoelige sensoren voor röntgen- en infraroodstraling. SRON, nu nog gevestigd in Utrecht, krijgt een nieuw onderkomen op het Leiden Bio Science Park. De realisatie van de nieuwbouw is op basis van een Europese aanbesteding gegund aan Bouwcombinatie MedicomZes-Kuijpers.

Over het project

Het gebouw is ontworpen naar de standaard van BREEAM Excellent. De nieuwbouw heeft een omvang van circa 9.000 m2 bvo en bestaat uit laboratoria, trillingsarme cleanrooms, werkplaatsen, en kantoren. De nieuwbouw biedt de meest moderne voorzieningen voor onderzoek en instrumentontwikkeling. Daarnaast draagt de nieuwe locatie bij aan een intensievere samenwerking met topwetenschappers van de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en het bedrijfsleven.

Bijzondere activiteiten zichtbaar

Bijzonder aan dit project zijn onder meer de complexe (ISO 5,6) cleanrooms en cryolabs. Hier worden zeer gevoelige sensoren en instrumenten vervaardigd die meegaan op ruimtemissies. De cleanrooms en cryolabs worden op een massieve, trillingsvrije vloerplaat geplaatst en afgeschermd van elektromagnetische straling om ideale productieomstandigheden te realiseren. Doordat de cleanrooms op de begane grond en aan de glazen gevel gesitueerd worden, zijn de bijzondere activiteiten van SRON direct voor het publiek zichtbaar.

timelapse
Bekijk video

Timelapse

Volg de bouw van januari 2020 tot en met maart 2021.