Zoeken

Nieuwbouw SRON Leiden gegund aan Bouwcombinatie MedicomZes-Kuijpers

SRON (onderdeel van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) voert fundamenteel wetenschappelijk onderzoek uit om doorbraken te bewerkstelligen in de astrofysica, het exoplaneetonderzoek en het aardatmosfeeronderzoek vanuit de ruimte. Daarnaast ontwikkelt het instituut nieuwe technologieën voor satellietinstrumenten, zoals gevoelige sensoren voor röntgen- en infraroodstraling. SRON, nu nog gevestigd in Utrecht, krijgt een nieuw onderkomen op het Leiden Bio Science Park. De realisatie van de nieuwbouw is op basis van een Europese aanbesteding gegund aan Bouwcombinatie MedicomZes-Kuijpers.

SRON

Het gebouw is ontworpen naar de standaard van BREEAM Excellent. De nieuwbouw heeft een omvang van circa 9.000 m2 bvo en bestaat uit laboratoria, trillingsarme cleanrooms, werkplaatsen, en kantoren. De nieuwbouw biedt de meest moderne voorzieningen voor onderzoek en instrumentontwikkeling. Daarnaast draagt de nieuwe locatie bij aan een intensievere samenwerking met topwetenschappers van de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en het bedrijfsleven.

Bijzonder aan dit project zijn onder meer de complexe (ISO 4,5,6) cleanrooms en cryolabs. Hier worden zeer gevoelige sensoren en instrumenten vervaardigd die meegaan op ruimtemissies. De cleanrooms en cryolabs worden op een massieve, trillingsvrije vloerplaat geplaatst en afgeschermd van elektromagnetische straling om ideale productieomstandigheden te realiseren. Doordat de cleanrooms op de begane grond en aan de glazen gevel gesitueerd worden, zijn de bijzondere activiteiten van SRON direct voor het publiek zichtbaar.

De planning van het project is zeer ambitieus en vloeit voort uit al geplande onderzoeken in het kader van het ESA onderzoeksprogramma ‘Athena’. De komende weken rondt MedicomZes-Kuijpers samen met het ontwerpteam het Definitief Ontwerp verder af. In de zomer van 2019 wordt gestart met de bouw, zodat begin 2021 het gebouw in gebruik genomen kan worden.

Nader informatie

Over MedicomZes
MedicomZes ontwerpt, realiseert en onderhoudt bouwprojecten in complexe zorginstellingen en projecten met vergelijkbare kenmerken zoals laboratoria en cleanrooms.; van initiatieffase tot en met exploitatie. MedicomZes bouwt op een jarenlange ervaring en kennis van alles wat maar speelt op het gebied van dienstverlening rond huisvestingsvraagstukken in grote en complexe zorginstellingen. Wij staan garant voor een snelle en adequate opvolging van alle vragen en opdrachten, uitgevoerd in een harmonieuze onderlinge sfeer. MedicomZes is een handelsnaam waaronder Visser & Smit Bouw opereert in de gezondheidszorg. Visser & Smit Bouw is een innovatieve bouwer met 150 jaar ervaring. Vanuit onze drie vestigingen Rotterdam, Amsterdam en Groningen realiseren wij landelijk complexe bouwprojecten in de utiliteits- en industriebouw. Visser & Smit Bouw is een VolkerWessels onderneming. 

Over Kuijpers 
Kuijpers ontwerpt, bouwt en onderhoudt technische installaties in gebouwen en industrie. Met dit complete concept dragen we bij aan een gezonde werk- en leefomgeving. Onze ambitie is om alleen nog energieneutrale en gezonde installaties te realiseren. Dankzij ons totaalconcept en verschillende specialismen in huis kunnen we onze klanten goed bedienen. Vanaf het begin van het proces tot het einde. En ook daarna nog. Onze echte mensen werken aan echte oplossingen: de wensen en mogelijkheden van onze klanten zijn hiervoor het uitgangspunt.

Kuijpers is een familiebedrijf, actief sinds 1921. We hebben vestigingen verspreid door Nederland. Onze aanwezigheid in het hele land maakt ons landelijk én lokaal betrokken. Onze betrokkenheid strekt zich tevens uit naar onze klanten en medewerkers. Door elkaar te kennen, werken we goed samen en halen we het beste in elkaar naar boven. Zo leidt betrokkenheid tot resultaat.