icon-arrow-right
HomeProjecten Hybride OK's OLVG

Hybride OK's OLVG

Amsterdam

Het OLVG is het stadsziekenhuis van Groot-Amsterdam op twee hoofdlocaties in Amsterdam Oost en West. Recent is gestart met de realisatie van twee hybride operatiekamers bij locatie OLVG Oost. De nieuwe OK’s betekenen een uitbreiding van de huidige capaciteit van het OLVG en de inzet van de nieuwste technologieën. In het operatiecomplex kunnen minimaal invasieve ingrepen, ook wel 'opereren zonder snijden' genoemd, worden uitgevoerd. Deze manier is minder belastend voor de patiënt en kan veelal onder lokale verdoving en in dagbehandeling worden uitgevoerd. De nieuwe OK's worden ‘opgehangen’ boven twee bestaande polipleinen. Een technisch hoogstandje voor wat betreft ontwerp, techniek, duurzaamheid en overlastbeperking.

Bouwteam

De opdracht is verleend in bouwteamverband. MedicomZes is de coördinerend aannemer en realiseert het casco en de bouwkundige elementen in de nieuwbouw. ULC Installatietechniek is verantwoordelijk voor de installaties en CCG (Cleanroom Combination Group) verzorgt de afbouw van de OK’s en de vaste inrichting.

Het project

EGM architecten ontwierp de hypermoderne operatiekamers voor OLVG. Deerns en RHDV zijn betrokken als adviseurs.

 

De OK’s worden op kolommen boven twee bestaande polipleinen gerealiseerd. Het project beslaat 800 m2 BVO. De buitenkant van het complex wordt als een ‘wolk’ vorm gegeven. Een unieke lichte schil voor een grote zware technische constructie. Het zwevende effect wordt behouden door alle kolommen aan de zijkanten weg te werken op één kolom na. De ok-box kan op die manier trillingvrij tussen de bestaande gevels worden geplaatst. Duurzaamheid zit niet alleen in de materialen en de techniek, maar ook in de flexibiliteit in de ruimte.

24/7 operationeel | overlastbeperking

Dit project vraagt om een strakke en beheerste bouwlogistiek en zorgvuldig omgevingsmanagement. 

 

Het OLVG ligt in hartje Amsterdam, de bouwplaats bedraagt 0 m² en grenst aan een drukke straat.

 

Binnen blijven bovendien alle aangrenzende gebieden operationeel tijdens de werkzaamheden. Dit betekent dat de bestaande polipleinen ook tijdens de bouw hun reguliere openingstijden blijven hanteren en dat wij trillingen, geluidsoverlast en logistieke beperkingen zoveel mogelijk voorkomen. Zo hebben we bijvoorbeeld een silent zaag gebruikt voor het maken van de vloergaten, schroefinjectiepalen toegepast met een heistelling in een geluidswerende box, en werken we regelmatig in de weekenden.

 

Oplevering staat gepland voor eind 2021.

Feiten & cijfers

 • Plaats
  Amsterdam
 • Opdrachtgever
  Stichting OLVG
 • Architect
  EGM Architecten
 • Adviseurs
  Deerns, RHDV
 • Uitvoering
  MedicomZes | ULC Installatietechniek | CCG
 • Projectcategorieën
  Gezondheidszorg

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Eerste operaties uitgevoerd in door MedicomZes gebouwde hybride operatiekamer in OLVG...

In februari werd tijdens een korte ceremonie de spectaculaire binnengevel van gerecyclede petflessen onthuld en de eerste...

Bouw hybride OK’s OLVG-Oost in de media

De bouw van een tweetal hybride operatiekamers in OLVG Oost in Amsterdam is ook door vakblad FMT Gezondheidszorg opgepikt....

MedicomZes, ULC Groep en CCG bouwen hybride OK’s voor het OLVG

Vorige maand is de bouw gestart van een tweetal hybride operatiekamers in het OLVG Oost in Amsterdam. De nieuwe OK’s...

+