Zoeken

MedicomZes | Eerste operaties uitgevoerd in hybride operatiekamer in OLVG Oost Amsterdam

In februari werd tijdens een korte ceremonie de spectaculaire binnengevel van gerecyclede petflessen onthuld en de eerste hybride operatiekamer opgeleverd aan OLVG locatie Oost. Inmiddels vinden in deze nieuwe OK de eerste operaties plaats. Begin mei volgt oplevering van de tweede hybride OK.  

buitenzijde.jpg

Het project

De opdracht voor de bouw van een tweetal nieuwe hybride operatiekamers werd in 2020 aan het bouwteam verstrekt. In de afgelopen twee jaar is hard gewerkt om de nieuwe operatiekamers op een bijna onmogelijke locatie, boven twee polikliniekpleinen, in het ziekenhuis te realiseren. De poliklinieken en aanpalende afdelingen (OK complex en IC afdeling) bleven tijdens de bouw in gebruik. Spreekuren en operaties gingen gewoon door. Met grote flexibiliteit en uiterste precisie is zo geluidsarm en trillingsvrij mogelijk gebouwd. De coronamaatregelen maakte de bouw extra complex. Een knap staaltje bouwlogistiek.

Bouwteam

In het bouwteam is MedicomZes als coördinerend aannemer verantwoordelijk voor de bouw van het casco en alle bouwkundige elementen. ULC Installatietechniek voor de installaties en Cleanroom Combination Group (CCG) voor de afbouw van de OK’s en vaste inrichting. EGM architecten ontwierp de hypermoderne operatiekamers. Deerns, RHDV en Ina Roubos zijn betrokken adviseurs.

 

Uitbreiding OK capaciteit met hybride operatiekamers

De nieuwe hybride operatiekamers zijn een “state-of-the-art” uitbreiding van de OK capaciteit van het OLVG. In een hybride operatiekamer wordt een traditionele operatiekamer gecombineerd met ingebouwde röntgenapparatuur. Met deze techniek kan de specialist tijdens een operatie in het lichaam van de patiënt kijken zonder te snijden. Deze operaties zijn minder belastend voor de patiënt en kunnen veelal in dagbehandeling plaatsvinden.