Zoeken
IMG_1393.jpg

Vervangende nieuwbouw zestien Operatiekamers AMC

Alle bestaande operatiekamers en omliggende ruimten zijn vervangen. Voor zeer specifieke operaties zijn enkele operatiekamers ingericht met bijzondere medische apparatuur. 

De bouw van de nieuwe operatiekamers omvatte twee verdiepingen en is in vijf periodes (fases) uitgevoerd. Per fase zijn maximaal vier operatiekamers verbouwd en daarmee bleven de overige twaalf operatiekamers tijdens de verbouwing gewoon in gebruik.

Bijzonder luchtbehandelingssyteem

Aan de rand van het gebouw zijn de nevenruimten zoals kantoren, centrale balie, garderobes, restaurant en skillslab geplaatst. Gekozen is voor maximale flexibiliteit in het gebruik van de operatiekamers. Dit betekent, dat de OK’s allemaal zijn uitgevoerd met een geklimatiseerde zone (plenum). In de OK’s is gekozen voor twee temperatuurzones per plenum, om de klimatisering op de operatietafel zo exact mogelijk te laten zijn en het comfort voor het medisch personeel te vergroten. Alle OK’s zijn geschikt voor endoscopische chirurgie. Twee OK’s zijn uitgevoerd als hybride OK met een röntgeninterventietoestel.

State-of-the-art

Niet alleen op medisch gebied zijn de operatiekamers voorzien van de nieuwste apparatuur, het is ook mogelijk om via het Audio Visuele Routeringsysteem muziek af te spelen van een eigen IPod of Iphone of van het internet. De data-bandbreedte van de nieuwe operatiekamers is door het gebruik van glasvezel zo breed dat de operatiekamers klaar zijn voor de ontwikkelingen in de komende jaren.

De bouw is met zo min mogelijk overlast voor de operaties in de operatiekamers die in gebruik bleven, de omliggende afdelingen, medewerkers, patiënten en bezoekers uitgevoerd.