Zoeken
Tijdelijke vertrekhal interieur 1

Vertrekhal 1 - balierij 1a

In recordtijd gebouwd

In  oktober 2016 startte VolkerWessels Bouw Schiphol met de bouw van een tijdelijke, demontabele vertrekhal op het dak van bagagehal Zuid. Een noodzakelijke maatregel, omdat de luchthaven dringend behoefte had aan meer capaciteit vanwege een onvoorzien sterke toename van passagiers die via vertrekhal 1 (VH1) moeten vertrekken. De vertrekhal werd op 4 april 2017, krap 6 maanden later en met 0 restpunten, opgeleverd en feestelijk geopend door Jos Nijhuis, (President-directeur van Royal Schiphol Group), demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma en trotse opdrachtgever Floor Felten (Directeur Asset management van Schiphol). 

Het project

De tijdelijke accommodatie is gerealiseerd bovenop de bagagehal Zuid en is bereikbaar via een 136 meter lange corridor vanuit Vertrekhal 1. De hal meet 3.800 m2, heeft 20 incheckbalies, 6 security lanes, selfservice incheckzuilen en sanitaire voorzieningen. De architect leverde een voorlopig ontwerp waarna VolkerWessels Bouw Schiphol verantwoordelijk was voor de coördinatie van het uitvoeringsontwerp, de planning, veiligheid en omgevingsmanagement.

Modulair

De bouwwerkzaamheden vonden voornamelijk buiten de passagiersgebieden plaats en er is gebruikt gemaakt van zoveel mogelijk modulaire, herbruikbare materialen. Eerst is er een vloer gelegd op het dak van de bagagehal, vervolgens is een spaceframe dakconstructie gebouwd die vervolgens werd opgevijzeld. De achtergevel is gemaakt van sandwichpanelen en de voorgevel van dubbel glas.

Vervolgens is de hal volledig wind-en waterdicht gemaakt en zijn stalen frames geplaatst voor kantoren en technische ruimtes. Om dat alles binnen de geplande tijd te halen is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van prefabricage en is bijvoorbeeld een groot deel van het installatiewerk in het frame van het dak uitgevoerd vanaf twee grote steigers op rails die door de hal verplaats werden. Dat maakt het mogelijk om met 20 man tegelijkertijd te werken aan de installatie.

Na het plaatsen van balies, meubilair, aankleding en apparatuur is de ruimte gereed gemaakt voor het aansluiten van alle apparatuur, waarna alles in de hal is getest.

Logistiek huzarenstukje

Een logistieke uitdaging was de bouw van de corridor tussen de tijdelijke vertrekhal en vertrekhal 1. De corridor is geprefabriceerd aangeleverd. Op de luchthaven moesten brugdelen over de landingsbaan naar de bouwplaats worden vervoerd. De toeritten van de snelweg konden het megatransport niet verwerken.

Optimale samenwerking

Om binnen zo'n krappe deadline en onder zulke bijzondere omstandigheden een dergelijk project op tijd en foutloos op te leveren zijn goede bouwpartners en leveranciers onontbeerlijk. Ook de samenwerking met Schiphol was optimaal. De luchthaven heeft alles in het werk gesteld om het ons mogelijk te maken dit spectaculaire project op tijd gereed te krijgen.

Tijdelijke vertrekhal exterieur
Bekijk video

Tijdelijke vertrekhal op Schiphol geopend