Zoeken
2. Kaasfabriek Workum.JPG

Uitbreiding kaasfabriek FrieslandCampina

Wij waren verantwoordelijk voor de nieuwbouw van een kaasmakerij, pekellokaal en twee koelcellen. Daarbij mochten wij het productieproces niet hinderen door onze werkzaamheden.

Kaasfabriek met al zijn benodigdheden

Wij hebben twee betonnen kelders (in het werk gestort) aangebracht, net zoals betonfundaties, 5.200 m2 betonvloeren met onderliggende balken, staalconstructie met dak- en wandbeplating, inclusief aanpassing van de reeds bestaande beplating om een eenduidig gevelbeeld te krijgen en dakbedekking. Op een gesloopt deel is een nieuwe kaasmakerij met bijbehorende ruimten gebouwd van circa 2.000 m2. Ongeveer honderd meter verderop is op een deels gesloopt gebied een pekellokaal van circa 800 m2 gerealiseerd. Daarnaast zijn nog twee koelcellen van elk bijna 1.000 m2, een logistiek gebied van circa 500 m2, een ontvangstkantoortje en twee technische ruimten gerealiseerd. De gevellijn ligt tien meter boven maaiveld. De kelders liggen tot vier meter diep in de grond. Om de uiterlijke eenheid van de gebouwen te bevorderen, is een deel van de oude gevel gestript en voorzien van nieuwe beplating. Daarnaast zijn er nog kleinere betonwerken elders op het fabrieksterrein uitgevoerd.

Strenge hygiëne-eisen

Aangezien er voedsel in de fabriek wordt vervaardigd werden er strenge hygiëne-eisen gehanteerd. Omdat kaas zout bevat zijn alle installaties en veel kozijnen en deuren uitgevoerd in roestvast staal. Om veel ondersteunende installaties (hygiënisch) weg te werken is in de kaasmakerij en in het pekellokaal gekozen voor een beloopbaar plafond in sandwichpaneel. Alle wanden en vloeren in de kaasmakerij en in het pekellokaal zijn foodsafe afgewerkt met een speciale coating en alle naden zijn afgekit. Het pekellokaal bevat vier bakken van vier meter diep, elk met een afmeting van circa 6x18 meter, waarin de kazen gepekeld worden door onderdompeling in flink zout water. Dit is een agressief milieu voor beton. Daarom zijn de wanden voorzien van een speciale coating.