Zoeken
TSF security 1

Tijdelijk Security Filter Cockpitplein

Optimale security tijdens verbouwing vertrekhal 1

VolkerWessels Bouw Schiphol bouwde op Schiphol een Tijdelijk Security Filter (TSF) op het Cockpitplein. Tijdens de verbouwing van Vertrek 1 gaan er steeds enkele securitylanes buiten gebruik. Die kan Schiphol niet missen, dus bouwden we als opvang een tijdelijk securityfilter.

Foto's: Schiphol Group

Project

Om een optimale security-check ook tijdens de verbouwing te garanderen, realiseerden we een tijdelijk securityfilter met 8 lanes, voorzien van CT-scanners. Dit filter bevindt zich op het niveau van de eerste verdieping van de luchthaven, op de plek van het Cockpitplein (tussen Skyport en de Tijdelijke Vertrekhal 1A). In de corridor, die Vertrek 1 en Vertrek 1A met elkaar verbindt, maakten we een speciale doorgang naar het tijdelijk security filter. Na de controle kunnen passagiers makkelijk hun weg vervolgen: ze komen via de BC-corridor bij de pieren.

Twee fasen

De bouw van het Tijdelijk Security Filter werd in 2 fasen uitgevoerd. Tijdens de eerste fase (ruwbouw) maakten we de fundering, het stalen casco en de verdiepingsvloer. De ruwbouwfase werd in januari 2019 afgerond. De tweede fase die daarna werd ingezet betrof de afbouw.

Ontwerp en bouw in groter perspectief

Dit project omvatte ontwerp, planning en uitvoering. De krappe bouwplaats lag midden in het complexe operationele proces van de luchthaven. De toegangsweg naar het plein is een belangrijke en drukke verkeersader naar de terminal. Daarnaast is het Tijdelijk Security Filter van groot belang voor een ander groot project: het creëert ruimte voor de uitvoering van het project Herontwikkeling Vertrek & Lounge 1, dat VolkerWessels Bouw Schiphol mede realiseert.