Zoeken
Bouwfotografe.nl-44_verkleind.jpg

Purified Metal Company

In Farmsum, gemeente Delfzijl, hebben we de hypermoderne metaalrecyclingsfabriek van Purified Metal Company (PMC) gerealiseerd. Het Nederlandse bedrijf beschikt over de eerste productieplaats ter wereld waar middels een uniek, gepatenteerd en zeer innovatief proces vervuild staalschroot wordt gerecycled tot een hoogwaardige grondstof voor de staalindustrie.

Showcase voor circulariteit

Het proces van PMC is volledig gebaseerd op circulariteit: in een gesloten systeem wordt verontreinigd staal ontdaan van toxische stoffen en omgezet in zogeheten PMB’s (purified metal blocks), een hoogwaardige grondstof. In de fabriek wordt gewerkt met een combinatie van bestaande technologieën uit staalindustrie, asbestsanering, afvalverwerking en schrootrecycling. Het geheel geautomatiseerde en voor mens en milieu veilige proces is inmiddels al voor een groot aantal landen gepatenteerd.

Over het project

In 2018 kregen wij in de vorm van een EPC contract de opdracht voor het bouwen van de fabriek. Het complex bestaat globaal uit een material handling area van 3.850 m2, een melting area and laddle repair van 1.300 m2 en een casting area van 900 m2. Daarnaast zijn een functioneel kantoor van 100 m2 en een overslagterrein gerealiseerd.

Visser & Smit Bouw verzorgde de uitvoering van de bouwkundige werkzaamheden, gebouwgebonden installaties en infra. We werkten daarbij nauw samen met partner Küttner GmbH, die de procesinstallaties uitvoerde.

Expertise in bouwen voor procesindustrie

Het turnkey project is werkend overdragen. Al in de bouwteamfase hebben we onze expertise op het gebied van het bouwen voor de procesindustrie kunnen inbrengen. Vervolgens stonden onze vakmensen op het werk garant voor een soepele realisatie door het integraal coördineren van bouwkundige en civiele werken, de procesinstallatie en de gebouwgebonden installatie.

Lean in zeecontainers

Bij de werkzaamheden tussen Visser & Smit Bouw en Küttner heeft Lean planning een grote rol gespeeld. Op het werk zijn twee gekoppelde zeecontainers geplaatst waarin we Lean planningsessies hebben houden. Die hebben geresulteerd in een optimale integrale realisatieplanning waarbij beide partijen goed inzicht hebben gekregen in elkaars kritieke paden in de planning. Mede daardoor lag de bouw volledig op schema.