Zoeken
ICC exterieur 2

ICC Permanent Premises

De opdracht bestond uit de engineering en realisatie van het nieuwe Internationaal Strafhof in Den Haag.

Permanente huisvesting voor de gerechtelijke instelling

Het Internationaal Strafhof (International Criminal Court, ICC) is een permanent hof voor het vervolgen van mensen die verdacht worden van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Het Internationaal Strafhof is in 2002 ontstaan, het zetelde voor de verhuis in een tijdelijk onderkomen in Den Haag. Omdat het ICC een permanente gerechtelijke instelling is, was een permanente vestiging noodzakelijk om de rechtbank in staat te stellen haar taken effectief uit te voeren. Tegelijkertijd staat het nieuwe onderkomen symbool voor de betekenis van het ICC in de wereldwijde strijd tegen straffeloosheid voor de ernstigste misdrijven waarmee de internationale gemeenschap wordt geconfronteerd.

Alle benodigde faciliteiten

Het ambitieuze programma voor de nieuwbouw voor de huisvesting van het ICC weerspiegelt de internationale betekenis van deze organisatie. Het gebouw huisvest 1200 werkplekken en drie rechtszalen. Daarnaast zijn in het gebouw verschillende andere faciliteiten gerealiseerd zoals een conferentiecentrum, een restaurant, een bibliotheek over internationaal strafrecht, wachtruimten voor getuigen, een perscentrum, een magazijn, en opslag. Verder is er een overdekte fietsenstalling voor 425 fietsen en een verspreid wagenpark van 511 parkeerplaatsen voor staf en bezoekers. De vloeroppervlakte van de nieuwbouw is 54.600 m², de oppervlakte van de totale terreininrichting is circa 72.000 m2.

Veiligheid

Bij het ICC komen omvangrijke internationale (oorlogs-)misdadigers voor de rechter. Voor de huisvesting van deze organisatie geldt een complex programma van eisen, met de strengste veiligheidsmaatregelen. Voor ons was, naast veilig werken, beveiliging één van de belangrijkste aspecten van het project. De personen die bij het Internationaal Strafhof terecht staan hebben voor en tegenstanders die in uitzonderlijke situaties een mogelijke bedreiging voor de bouw en uiteindelijk het personeel kunnen vormen. Daarom is er in de bouw van het complex extra rekening gehouden met veiligheid en beveiliging, een voorbeeld hiervan is de bomwerende gevel. Ook tijdens de bouwwerkzaamheden is er veel aandacht gegaan naar de beveiliging op het werk. Zo werd iedereen die de bouwplaats op wilde gescreend.