icon-arrow-right
HomeProjecten Herontwikkeling Vertrek & Lounge 1 Schiphol - werkpakketten 3 en hoger

Herontwikkeling Vertrek & Lounge 1 Schiphol - werkpakketten 3 en hoger

Amsterdam Airport Schiphol (Schiphol)

Het aantal passagiers dat via Schiphol reist, blijft stijgen. Om die groei goed op te vangen, heeft Schiphol Vertrek & Lounge 1 opnieuw en optimaal ingericht. VolkerWessels Bouw Schiphol en ENGIE waren verantwoordelijk voor de werkpakketten 3 en hoger, bestaande uit onder andere de uitbreiding en bouw van een mezzanine (tussenverdieping) in Vertrek 1.

Operations First

Het consortium van VolkerWessels Bouw Schiphol en ENGIE werkte samen onder de naam ‘Operations First.’ Die geeft weer wat voor Schiphol het belangrijkst is in de uitvoering: zo min mogelijk overlast voor passagiers. Door een slimme manier van plannen wisten we de overlast voor reizigers tot een minimum te beperken.

Foto's: @Martine Krekelaar

20210706_VolkerWessels_K__1882_MartineKrekelaar.jpg

20210706_VolkerWessels_K__1837_MartineKrekelaar.jpg

20210706_VolkerWessels_K__1840_MartineKrekelaar.jpg

20210706_VolkerWessels_K__1846_MartineKrekelaar.jpg

20210706_VolkerWessels_K__1849_MartineKrekelaar.jpg

20210706_VolkerWessels_K__1857_MartineKrekelaar.jpg

20210706_VolkerWessels_K__1866_MartineKrekelaar.jpg

20210706_VolkerWessels_K__1880_MartineKrekelaar.jpg

Logo Operations First

Project

De opdracht bestond uit een ruwbouw- en afbouwfase, waarbij Operations First in bouwteam participeerde bij de ontwikkeling van het ontwerp van de afbouwfase. De werkzaamheden bestonden uit de uitbreiding en bouw van de mezzanine (formaat voetbalveld) en de liften en roltrappen waarmee passagiers nu naar Lounge 1 (het achter Vertrek 1 gelegen winkelgebied) kunnen. Binnen de aanbestedingsopdracht viel ook het functievrij maken van het bestaande securityfilter, de gedeeltelijke verplaatsing van de KLM Businessclass lounge en de bouw van een toiletgroep en een PRM Lounge. Ook werd er een personeels- en crewfilter gebouwd met een ingang vanuit de vertrekhal.

Herontwikkeling Vertrek & Lounge 1

Schiphol heeft een één terminal-concept, waarbij alle faciliteiten onder één dak worden geplaatst. De faciliteiten worden in drie secties verdeeld: vertrekhal 1, 2 en 3. Schiphol ging in Vertrek 1 de lucht in om de ruimte daar nog slimmer te benutten. Met een mezzanine werd een extra verdieping gecreëerd, net als in de andere vertrekhallen. De herinrichting van Vertrek & Lounge 1 moest gereed zijn voordat de eveneens door VolkerWessels Bouw Schiphol gerealiseerde tijdelijke vertrekhal (Vertrek 1 – balierij 1a) gedemonteerd kan worden ten behoeve van de realisatie van een nieuwe Terminal A.

Werkpakketten 1 en 2

Naast bovenstaande werkpakketten, was VolkerWessels Bouw Schiphol ook samen met ENGIE en een aantal andere main contractors van Schiphol verantwoordelijk voor de werkpakketten 1 en 2: Horeca 3e verdieping en stijg-/daalpunt Panoramaterras.

Laatste nieuws

Schiphol geeft regelmatig een korte terug- en vooruitblik op haar website. Via onderstaande links lees je het laatste nieuws over onze projecten in Vertrek & Lounge 1.

Feiten & cijfers

 • Plaats
  Amsterdam Airport Schiphol (Schiphol)
 • Opdrachtgever
  Schiphol Group
 • Status
  Opgeleverd
 • Contractvorm
  Bouwteam
 • Projectcategorieën
  Luchtvaart

Gerelateerde projecten

Alle projecten

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Stijgen en dalen in vertrekhal 1 – bouwen van een risicovol hoogstandje op Schiphol

Bij de verbouw van vertrekhal 1 op Schiphol komt veel kijken. Op de website van Schiphol is een interview met projectmanager...

Kansen en uitdagingen tijdens coronacrisis

Ronald Pronk, onze projectleider op het project Herontwikkeling Vertrek en Lounge 1 (HT1) op Luchthaven Schiphol, werd...

+