Amare

Den Haag

Midden in het centrum van Den Haag realiseert bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw) Amare. Amare komt aan het Spuiplein te staan en wordt het nieuwe onderkomen van de stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag, het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. De opdracht bestaat uit het ontwerp, de bouw en het onderhoud van Amare en gebeurt in opdracht van de gemeente Den Haag.

Locatie

Amare vormt het sluitstuk van de Haagse Loper in het Spuikwartier en zorgt voor verbinding in de stad Den Haag. Voor wie vanaf het Centraal Station de Turfmarktroute volgt, wordt op de plek waar het stadhuis en Amare bij elkaar komen het Turfplaza gecreëerd. Aan het Turfplaza bevindt zich één van de verschillende entrees die Amare krijgt. Het omliggende wandelgebied blijft tot het Spuiplein een heldere looproute die diverse pleinen met elkaar verbindt. Het dynamische karakter van de straat wordt hier versterkt met een gevarieerd winkel- en horeca-aanbod en een informeel podium dat de entreehal van Amare vormt. Hiermee is het voor zowel de Haagse burger als voor bezoekers van de stad een aangenaam verblijfsgebied.

Publieke ruimten en Stadskantine

Amare zelf heeft een verhoogde plint die begaanbaar is. Behalve de entree aan de Turfplaza is er een brede ingang aan de kant van het Spuiplein. Op de onderste lagen komen publieke ruimten. Het is dé plek voor ongedwongen ontmoetingen tussen de culturele instellingen die in het gebouw ‘wonen’ en hun bezoekers, maar ook voor ontmoetingen met het Haagsche publiek. De openheid van het gebouw wordt gereflecteerd door de ‘alzijdigheid’: Amare toont zich naar alle kanten. De Stadskantine vormt het hart van het gebouw en is open voor de bewoners, hun gasten, bezoekende gezelschappen en willekeurige voorbijgangers die er bijvoorbeeld een kop koffie willen drinken.

Zalen

In Amare bevinden zich een viertal zalen: de theaterzaal (1.500 personen), concertzaal (2.500 personen), ensemblezaal (600 personen) en repetitiezaal (200 personen). Alle zalen hebben hun eigen vorm en atmosfeer. De hoogwaardige afwerking moet voldoen aan hoge akoestische eisen.

Duurzaamheid

Het project heeft een hoge duurzaamheidsambitie en moet BREEAM-NL Excellent gecertificeerd worden. Hierbij wordt een zogenaamd bespoke-traject doorlopen, omdat het niet standaard is om een gebouw met theaterfuncties BREEAM te certificeren. Bij het ontwerp moet veel aandacht besteed worden aan het energie- en waterverbruik, materialisatie, welzijn van de gebruikers en de omgeving.

Projectwebsite, webcam en timelapse

Meer weten over dit project? Bezoek dan de projectwebsite.

 

De bouw van Amare is live te volgen via een webcam. De webcam is het beste te bekijken in Google Chrome. Klik hier voor de live stream die opent in een nieuw tabblad van uw browser.

 

Hieronder vind je de timelapse video van ons werk van juli tot en met december 2018.

Feiten & cijfers

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Eerste karakteristieke gevelkolom OCC geplaatst

Algemeen

De eerste iconische gevelkolom van het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex (OCC) aan het Spui in Den Haag is woensdagmorgen...

Den Haag start de bouw van zijn culturele hart

Algemeen

Na acht jaar van plannen en debat start vandaag in hartje centrum Den Haag de bouw van het Onderwijs- en Cultuurcentrum....

Gemeente Den Haag en bouwcombinatie Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw...

Algemeen

Op woensdag 30 september 2015 hebben de gemeente Den Haag en bouwcombinatie Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw...

+