icon-arrow-right
HomeProjecten Jakoba Mulderhuis

Jakoba Mulderhuis

Amsterdam

Met de bouw van het Jakoba Mulderhuis (vh. Conradhuis) is de laatste stap gezet in de vervolmaking van de Amstelcampus, een bruisende stadscampus waar bijna 30.000 studenten studeren, onderzoeken en ontmoeten. Het wordt gebruikt door de faculteiten Techniek, Onderwijs en Opvoeding en Digitale Media en Creatieve Industrie. Het Jakoba Mulderhuis omvat ca. 25.000 m2 BVO en opent in september, tijdens de start van het nieuwe schooljaar 2022/2023, haar deuren.

 

Een toekomstbestendig ontwerp

Het ontwerp bestond uit hoogbouw aan de zijde van de Wibautstraat en laagbouw langs de Mauritskade. De laagbouw werd via een glaskap verbonden met het naastgelegen Theo Thijssenhuis en de hoogbouw waardoor een indrukwekkend atrium ontstond. In het atrium bevinden zich diverse terrassen waarop een deel van het onderwijs  plaatsvindt. Het bestaande Theo Thijssenhuis en monumentale Kohnstammhuis zijn integraal onderdeel van het ontwerp door de plinten van de gebouwen fysiek en programmatisch met elkaar te verbinden.

 

Naast voorzieningen voor onderwijs en onderzoek (zoals laboratoria en vaklokalen) zijn in het gebouw een fietsenstalling (en/of parkeergarage), grand café en een atriumvloer met een multifunctioneel karakter aanwezig. Het hele gebouw staat in het teken van flexibiliteit, zodat het toekomstbestendig is en mee kan gaan in veranderende onderwijsvisies of studentenaantallen. 

Duurzame ambitie

Het Jakoba Mulderhuis heeft het ontwerpcertificaat Breeam Excellent. Daarnaast voldoet het gebouw aan het ‘Programma van Eisen - Frisse Scholen’. Met deze kwalificaties worden operationele kosten op lange termijn geminimaliseerd en een hoge kwaliteit voor haar gebruikers gecreëerd. De ambities zijn behaald door de implementatie van groene technologieën, zoals schone luchtverversingsventilatie, intelligente LED verlichting en een seizoensgebonden systeem voor energieopslag, tot groene kenmerken, zoals sedum dakbedekking en vogelhuisjes voor zwaluwen. Overige duurzaamheidsmaatregelen zijn het gebruik van recyclebare materialen op de gevel, klimaat gecontroleerde plafonds en gevelschermen voor zonwering. Dit resulteert in een gebouw dat 40 procent minder energie nodig heeft dan de aanbevolen Nederlandse bouwvoorschriften.

 

Tour door het Jakoba Mulderhuis

Studio Groen+Schild heeft een prachtige impressie van het interieur gemaakt in samenwerking met Powerhouse Company, Architecten Cie en @Marc Koehler. Kik hier voor een tour in vogelvlucht. Of bekijk de animatie van de bouwfasering hieronder. 

Feiten & cijfers

 • Plaats
  Amsterdam
 • Opdrachtgever
  Hogeschool van Amsterdam (HvA)
 • Status
  Opgeleverd
 • Architect
  Team RSG; Powerhouse Company, de Architekten Cie en Marc Koehler Architects
 • Uitvoering
  Visser & Smit Bouw, M.J. de Nijs & Zonen en Unica Installatietechniek.
 • Projectcategorieën
  (complexe) Utiliteitsbouw
  Onderwijs

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Bouw Conradhuis in Amsterdam bereikt hoogste punt

De bouw van het Conradhuis van de Hogeschool van Amsterdam aan de Wibautstraat bereikte vandaag het hoogste punt van 54 meter....

Bouw Conradhuis van start: meer ruimte voor onderwijs en onderzoek

De Hogeschool van Amsterdam sloeg dinsdag 25 juni de eerste paal voor het Conradhuis. Met de bouw van het Conradhuis voltooit...

Start nieuwbouw Conradhuis Amsterdam

Gisteren heeft de combinatie vof Conradhuis i.o. de opdracht voor de bouw van het Conradhuis verkregen. Opdrachtgever is de...

+