Zoeken
157 jaar

Onze bouwhistorie

Meer dan 157 jaar lang bouwen aan Nederland. Opgericht door vader en zoon, nu bekend als één van de meest innovatieve en gerenommeerde bouwers van Nederland.

In het jaar 1867, in het stadje Papendrecht, besloot Gerrit Meeszoon Visser samen met zijn zoon Martinus een aannemersbedrijf te starten. Ze hadden grote dromen en een sterke werkethiek.

Een kwart eeuw later, in 1892, bundelden Martinus Visser en Oud-Beijerlander Johan Smit hun krachten voor de eerste keer. Ze werkten zij aan zij bij de bouw van het indrukwekkende stoomgemaal in Hekelingen. Het was het begin van een vruchtbare samenwerking.

Tegen het jaar 1900 hadden Visser en Smit hun eigen compagnonschap opgericht, met een duidelijke focus op leidingwerk, waterleidingnetwerken en watertorens. En droegen zo bij aan totstandkoming van de drinkwater-infrastructuur.

Het jaar 1927 markeerde een keerpunt met de oprichting van de N.V. Visser en Smit's Aannemingsmaatschappij in Papendrecht. Naast waterbouwprojecten begonnen ze ook utiliteitsbouwwerken uit te voeren. Hun reputatie groeide gestaag.

In de naoorlogse jaren speelde Visser en Smit een belangrijke rol in de wederopbouw en industrialisatie van Nederland. Ze bouwden fabrieken voor de voedingsmiddelenindustrie, legden drinkwatervoorzieningen aan en werkten aan verschillende elektriciteitscentrales. In de jaren zestig waren ze verantwoordelijk voor de bouw van bruggen, viaducten en tunnels die het landschap van Nederland vormgaven.

In 1970 werd Visser en Smit een specialist op het gebied van bouw- en betonwerken en werd het een onderdeel van Koninklijke Adriaan Volker. De onderneming splitste zich in 1978 op in Visser & Smit Bouw en Visser & Smit Leidingen.

De fusie van Volker Stevin met Kondor Wessels in 1997 leidde tot de oprichting van de Koninklijke Volker Wessels Stevin Groep. In 2007 gaat het onderdeel Grond- en Funderingstechniek samen met Volker Staal & Funderingen. 

In 2010 werd MedicomZes onderdeel van Visser & Smit Bouw, waarmee het bedrijf zijn expertise in de zorg uitbreidde. In 2013 keerde VolkerWessels volledig terug in handen van de familie Wessels en het management.

Nu, in het heden, is Visser & Smit Bouw uitgegroeid tot een innovatieve bouwer van complexe projecten in de utiliteit en industrie. Hun nalatenschap strekt zich uit over meer dan een eeuw van hard werken, toewijding en vooruitgang.

 

Timeline

De tijdlijn van Visser & Smit Bouw

Historie boek

Het jubileumboek

Lees alles over onze bouwhistorie in het jubileumboek

In 2017 hebben wij anderhalve eeuw bouwhistorie vastgelegd in een jubileumboek. Het boek ligt ter inzage in de bibliotheek 'Aanzet' in Papendrecht of als hardcopy op te vragen bij onze afdeling communicatie.

Mail hiervoor naar communicatie@visserensmitbouw.nl