icon-arrow-right
HomeNieuws CollectieCentrum Nederland officieel geopend

CollectieCentrum Nederland officieel geopend

Algemeen

Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, heeft op 13 september CollectieCentrum Nederland (CC NL) in Amersfoort geopend. Dat deed ze door het historische draaiorgel De Blauwe Mortier aan te zetten, het grootste object dat in CC NL wordt bewaard. CollectieCentrum Nederland brengt vier belangrijke rijkscollecties, die van het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, samen in een van de meest duurzame gebouwen van Nederland. Het samenbrengen van de vier collecties en de samenwerking tussen de vier partners maken CC NL uniek in de wereld.

Half miljoen objecten

In CC NL worden ongeveer een half miljoen objecten bewaard, uiteenlopend van schilderkunst, kunstnijverheid en meubels tot sieraden, kleding en klokken. In CC NL bevinden zich koninklijke tronen en kasten afkomstig van adellijke families maar ook draaimolenpaarden, historische fietsen, arrensleeën, een ruim 7000 kilo wegende stoommachine en een draaiorgel van meer dan vijf meter hoog. Koninklijke koetsen staan nu pal naast boerenkarren.

Duurzaamheid

Bij de ontwikkeling van CC NL stond duurzaamheid vanaf het eerste moment centraal. Dat resulteert in één van de duurzaamste gebouwen van Nederland. Het gebouw is gecertificeerd met de hoogst haalbare score op basis van de BREEAM NL Nieuwbouw en Renovatie-systematiek: Outstanding – 5 sterren. Eerder had het ontwerp ook al de hoogst haalbare score gehaald. Met een score van 91,62% staat het in de top 10 van meest duurzame gebouwen van ons land (volgens de BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie richtlijnen, versie 2014).

Drie delen

Het gebouw is ontworpen door het Delftse architectenbureau cepezed. Wij hebben het gebouwd in opdracht van G&S Bouw b.v., samen met ULC GroepKropman Installatietechniek en aalbersIwicoAan de buitenzijde is het bekleed met een aluminium huid met een strakke verticale profilering. Het bestaat uit drie delen, een kop, een hals en een romp. In de hoge, gesloten romp worden de collecties bewaard en in de kop baden de kantoren en ontvangstruimtes in het daglicht. Daartussen vormen de twee restauratieateliers het kloppend hart van het collectiecentrum. Volledig in het zicht zijn ze letterlijk het middelpunt. Het gebouw drukt uit: dit is waar het om draait. Het in goede staat houden, dan wel brengen van de collecties met als doel daar iets mee te doen: uitlenen, beschikbaar stellen, in beeld brengen, kennis vermeerderen. ’s Ochtends en ‘s avonds wordt het gebouw aan de buitenzijde subtiel verlicht met een lichtkunstwerk van Herman Kuijer.

Persbericht

Klik hier om het volledige persbericht van het Rijksmuseum te lezen.

Foto exterieur: Mart Stevens
Overige foto’s: Rijksmuseum

Projecten

Alle projecten
+