Zoeken

Uniek in Breda, 53 ton gaat de lucht in!

Het consortium InBalans bouwt in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf het nieuwe gerechtsgebouw Breda aan de Stationslaan. De ruwbouw van de begane grond, eerste en tweede verdieping is zover klaar, dat InBalans de vakwerkspanten gaat plaatsen van de derde verdieping. Dit is voor het consortium een belangrijke mijlpaal.

IMG_3974.jpg

Met een aantal uren vertraging vanwege de weersomstandigheden en de daarmee gepaard gaande winstoten is afgelopen dinsdag het grootste vakwerkspant, met een gewicht van maar liefst 53 ton, geplaatst. Het hijsen en bevestigen van deze grote staalconstructies staat gepland van donderdag 18 november tot en met woensdag 30 november. In totaal worden 8 vakwerkspanten geplaatst, op de derde verdieping van het gebouw, met een gewicht variërend van 17 tot 53 ton. Het plaatsen van de vakwerkspanten is een precisiewerk. Tijdens het hijsen worden stuurlijnen aangebracht om het spant recht te houden. Het spant wordt over ankers geplaatst en daarna correct afgesteld. Voor deze werkzaamheden is een van de grootste mobiele kranen van Nederland op de bouwplaats aanwezig.

 

InBalans is een samenwerkingsverband tussen drie aandeelhoudende partijen Facilicom, MacquarieCapital Group en VolkerWessels met daarnaast de volgende partijen Hootsmans architectuurbureau, Architectenbureau Paul de Ruiter, Sevil Peach, Karres en Brands Landschapsarchitecten, Arup, Halmos en VolkerWessels-ondernemingen Visser & Smit Bouw en HOMIJ technische installaties.

 

Het gerechtsgebouw wordt ontworpen, gerealiseerd en beheerd via een Publiek Private Samenwerking (PPS) met een DBFMO-contract. Dit betekent dat InBalans verantwoordelijk is voor het ontwerp, bouw, financiering en onderhoud van het nieuwe gebouw, alsook de facilitaire dienstverlening voor de komende 30 jaar.