Zoeken

#trots | Verbouwing Faculteitsgebouw Rechtsgeleerdheid RUG Groningen

Voor het team van Visser & Smit Bouw Groningen is de verbouwing en uitbreiding een heel nieuw avontuur. Want binnenstedelijke utiliteitsbouwprojecten zijn in de geschiedenis van onze collega’s in Groningen op één hand te tellen.   Volgens historici lag de oudste bebouwing (13e eeuw) van de stad Groningen aan de Oude Boteringestraat. Op de plek waar ooit in de 19e eeuw de beroemde uitgeverij Wolters-Noordhoff zijn kantoren had, staat sinds de jaren ‘90 het gebouw van de openbare bibliotheek dat nu door Visser & Smit Bouw wordt omgebouwd tot faculteitsgebouw voor Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

#trots.jpg

Leuke eettentjes en fietsende studenten bepalen tegenwoordig het beeld in de levendige straat. Het opvallende gebouw, waarin de bibliotheek huisde, is in 1992 gebouwd naar een ontwerp van de gerenommeerde Italiaanse architect Giorgio Grassi en wordt gezien als van grote betekenis voor Groningen als architectuurstad. De opdracht van de RUG aan architectencombinatie Cruz y Ortiz / Inbo was helder: maak het gebouw geschikt om te dienen als studie- en werkomgeving voor studenten en medewerkers van de faculteit en zorg ervoor dat het ontwerp aansluit op de oorspronkelijke stijl en visie van Grassi en de binnenstedelijke omgeving.

Twee studenten van de faculteit die langs kwamen om een vlog te maken van de bouwvorderingen konden niet geloven dat wij hier voor het nieuwe studiejaar klaar zijn. Maar momenteel werken zo’n 100 man = 800 uur per dag aan alles wat er nog moet gebeuren. Van afbouw van ruimtes tot commissioning van de installaties door partner Homij.

#trots.jpg

Waar ons team trots op is? 

De ene noemt het met de knabbelrobot verwijderen van alle oude tussenvloeren om te komen tot de nieuwe patio, middenin het gebouw. Een ander is trots op de manier waarop de bouwlogistiek is aangepakt, dat verloopt super strak. Weer een ander is trots op hoe we er in geslaagd zijn om de nieuwbouwlaag aan te laten sluiten op de bestaande bebouwing. ‘Alsof het nooit anders is geweest’. ‘O ja, en niet te vergeten de manier waarop we hier samenwerken met zijn allen. We hebben een tof team’.

Foto van links naar rechts: Herald van Breden, Lisette Barels, Albert Bos, Manfred de Klein, Wasila Moktefi en Ramon Frima.