Zoeken

‘Safety first’ op bouwplaats Inholland – Amsterdam

Zodra je het bouwterrein oprijdt in de Sluisbuurt van Amsterdam, zie je al snel de Visser & Smit Bouw kranen en de uitbundig met graffiti beschilderde bouwkeet staan. Het is niet te missen, hier komt het nieuwe Inholland onderwijsgebouw. Eenmaal in de bouwkeet biedt de raampartij een panoramisch uitzicht op de bouwwerkzaamheden. Een prima plek voor Birgit Maathuis en haar projectteam. Birgit is hoofduitvoerder van het project, bewaakt de voortgang en is met haar team verantwoordelijk voor de veiligheid op de bouwplaats.

Inholland

Samen met Birgit dalen we vanuit de keet af naar de bouwplaats, waar we Bas Keesmaat tegenkomen. Bas is als timmerman in de voetsporen van zijn vader getreden en werkt al 22 jaar bij Visser & Smit Bouw. “En nog geen moment spijt”, zoals hij dat zelf zegt. Hij reist elke dag op en neer van zijn woonplaats Breda naar de Sluisbuurt. Omringd door noeste arbeid, motregen, staal en beton, praten we verder over het project en vooral over veiligheid. Want welke uitdagingen komen zij tegen? Hoe worden onze mensen, partners en onderaannemers meegenomen in veilig werken? Waar zien ze kansen en waar zijn trots op?

Uitdagingen

“November 2021 ging het project van start en zijn we begonnen met het inrichten van het terrein. Op dit moment ligt de keldervloer erin en staan de kelderwanden. Dagelijks wordt hier met ongeveer 30 man aan het project gewerkt en staat de teller op 0 ongevallen”, vertelt Birgit. “Onze grootste ‘veiligheidsuitdaging’ ontstaat wanneer de praktische uitvoering niet overeenkomt met hoe we het vooraf hadden bedacht. Bijvoorbeeld; werken op een ladder mag alleen in uitzonderingsgevallen en we zetten alle bekistingen vast met een hoogwerker. Dan blijkt dat we zoveel schoren hebben staan dat we er met hoogwerker niet meer tussen kunnen komen. Nog een voorbeeld: We hebben een vlechtsteiger laten maken, specifiek op de goede hoogte om overal bij te kunnen. Dan blijkt het onderdeel waar we bij moeten, precies achter het leuningwerk te zitten. Je gaat dan op zoek naar alternatieven, die we klankboorden we met onze KAM-manager.”

“In de utiliteitsbouw hebben we vaak te maken met omgevingsrisico’s. We staan in de binnenstad, op de stoep, met een kraan op straat, hijsen binnen het valbereik of buiten de hekken etc. Bij het project Inholland zitten we dat betreft in een luxe positie. We zijn niet omringd door een openbare weg of omwonenden. De hele Sluisbuurt is niet toegankelijk voor burgers.”

Birgit Maathuis

Birgit Maathuis

Hoofduitvoerder Visser & Smit Bouw

Birgit | "We worden er allemaal beter van als we samen nadenken over de beste oplossing."

Meedenkende positie

Birgit: “Een opdrachtgever die begaan is met het project is een groot voordeel. Met begaan bedoel ik die een meedenkende houding aanneemt en die denkt vanuit mogelijkheden en oplossingen, zowel in kwaliteit als in veiligheid. Binnen onze organisatie en zeker ook binnen dit projectteam is dit vanzelfsprekend. We worden er namelijk allemaal beter van als we samen nadenken over de beste oplossing. Dat is de kracht van ons bedrijf.

Bas Keesmaat

Bas Keesmaat

Timmerman Visser & Smit Bouw

Bas | "Voor ons de normaalste zaak van de wereld."

Veiligheidskansen

Bas haakt in: “Goed geschoold personeel! Daar begint het mee, mensen die hun vak verstaan. Bij Visser & Smit Bouw wordt er altijd op gehamerd dat we veilig werken, we letten op elkaar en bespreken wat beter kan. Veiligheid is ingeburgerd in ons dagelijks werk. Veiligheidsschoenen, veiligheidshesjes, fluorescerende kleding, helm etc. Voor ons de normaalste zaak van de wereld. Mensen die al jaren werken in de bouw kennen de cultuur. Dat is niet altijd zo met nieuwe mensen in het vak. Ik zie ook de vooruitgang in veilig werken. Voor mezelf en mijn collega’s ben ik heel blij dat we nog nooit iets ernstig hebben gehad of meegemaakt. Dat komt toch omdat je er wel altijd mee bezig bent en we in het team op elkaar letten. Daar ben ik trots op.”

Birgit | "Aanspreken en in gesprek blijven met elkaar is de allerbelangrijkste stap in veilig werken."

Onderaannemers, leveranciers en partners

Birgit vertelt over hoe zij de onderaannemers en leveranciers op de bouwplaats meeneemt in veilig werken. “We zien een grote vooruitgang in de afspraken die we maken. Een onderaannemer besteedt zijn werk nog weleens uit en leent in via een uitzendbureau. Dan wordt het lastig om ‘in controle’ te zijn. Het is niet vanzelfsprekend dat al onze afspraken ook terecht komen bij de vierde lijn! De oplossing is vrij complex. De vierde lijn is bijvoorbeeld een vlechter die per kilo betaald wordt en die niet heeft afgesproken dat hij moet deelnemen aan veiligheidssessies. Als hij hier dan een uur moet zijn, maar daarin geen kilo’s weglegt krijgt hij niet betaalt. Op dat niveau valt nog zeker een slag te maken. Wij spreken zowel onze onderaannemers als de mensen individueel aan op de afspraken die we gemaakt hebben. Aanspreken en in gesprek blijven met elkaar is, volgens mij de allerbelangrijkste stap in veilig werken.”

Birgit sluit af: “Veiligheidsbewustzijn is een doorlopende kans. Hoe meer mensen meedenken en zien dat er iets niet in orde is, hoe meer mensen we iedere dag weer  veilig thuiskrijgen. Met z’n allen zien we meer dan alleen. En als we vooraf goed bedenken hoe we het gaan uitvoeren, kunnen we efficiënter en veiliger werken.”