Zoeken

OPLEVERING LAB42

De Universiteit van Amsterdam (UvA) neemt nieuwe hub voor onderwijs, onderzoek en samenwerking in gebruik.   Afgelopen donderdag vond de officiële oplevering van LAB42 plaats en ontving Marlies Veldman, projectmanager van de UvA, een preview van de symbolische ‘gouden baco’ uit handen van Dennis van Poppel, projectleider Visser & Smit Bouw. Met dit gebaar werd het nieuwe en multifunctionele universiteitsgebouw overgedragen aan de Universiteit van Amsterdam.

Lab42

Modulair & flexibel

De ‘gouden baco’ ofwel ‘de sleutel van de toekomst’, staat symbool voor de circulaire stalen draagstructuur van LAB42. De UvA wilde een modulair en flexibel gebouw dat zich makkelijk aanpast aan toekomstige wensen. De architect ontwierp een soort stellingkast, waarin gebruikers konden kiezen voor o.a. de grootte van ruimten. De 100% herbruikbare stalen structuur is eenvoudig aan te passen en opnieuw in te delen bij veranderingen in de toekomst. Dat vereiste een specifieke bouwmethodiek. Met de baco kan men bij wijze van spreken het gehele gebouw losschroeven en elders weer opbouwen.

Duurzaam & circulair

Ook op het gebied van duurzaamheid waren de ambities hoog. LAB42 is energieneutraal. Dit betekent dat het gebouw net zoveel energie produceert als het nodig heeft. Zo liggen er ongeveer 1800 m2 zonnepanelen op het dak en in de gevels. Zelfs in het glas van de dakramen/daklichten zijn zonnecellen verwerkt. Om de duurzaamheid en circulariteit op LAB42 te benadrukken ontwierp de bouwcombinatie en -directie een infografic en overhandigde ook deze aan het UvA.

Het gebouw

In het nieuwe gebouw (ca. 14.655 m2) – ontworpen door een ontwerpteam met Benthem Crouwel Architects, Strackee, Deerns, Copper8 en DGMR - komen onderwijsruimtes, studieplekken, onderzoeksruimtes, werkplekken en ruimtes voor samenwerking met andere disciplines van de UvA en met externe partijen op het gebied van Artificial Intelligence (AI) en digitale innovatie.

Visser & Smit Bouw realiseert LAB42 in opdracht van de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met Kropman Installatietechniek. Het gebouw bevindt zich op Amsterdam Science Park - Science & Business organisation.