Zoeken

Level 5 - TalentHub Rotterdam

Waar mensen groeien, ontwikkelt de economie

Op het terrein van de BouwHub van VolkerWessels in de Rotterdamse Waalhaven ontpopt zich een inspirerend sociaal initiatief. Een werklocatie waar nieuwe circulaire producten van hout en beton worden ontwikkeld en waar bedrijven zich verbinden aan mensen die hun draai (nog) niet kunnen vinden op de arbeidsmarkt. Samen creëren ze een duurzaam toekomstperspectief. Wij spraken me met Dwight Chocolaad, kwartiermaker bij de Talenthub over de ambities van TalentHub, de sociale context en zijn persoonlijke drijfveren.

Dwight

“TalentHub is geen buurtcentrum of sociale instelling; hier worden serieuze opdrachten uitgevoerd om geld te verdienen."

Wat maakt TalentHub zo uniek? Dwight legt uit: “TalentHub is een ontwikkelplek voor mensen. Waar je kan ontdekken wie je wil zijn, waar je talenten liggen en welke bijdrage je kan leveren aan de wereld om je heen. Het is er voor jong en oud, voor stagiairs en voor zij- instromers die een nieuwe start zoeken, ongeacht achtergrond, opleiding of ervaring. We werken zonder druk of verwachting. Maar vergis je niet, iedereen gaat mee in het proces. We willen bijdragen aan de mens, maar zeker ook aan werk en economie. TalentHub is geen buurtcentrum of sociale instelling; hier worden serieuze opdrachten uitgevoerd om geld te verdienen."

Dwight

De aanpak

Hoe lang begeleiden jullie de deelnemers? “Gemiddeld tussen de 3 tot 6 maanden, langer kan altijd. We bieden mensen de ruimte om in beweging te komen. We zijn er niet voor om de problemen op te lossen. Tijdens het werk lopen ze tegen situaties aan, maken ze nieuwe connecties en leren ze waardevolle lessen. Wij begeleiden ze daarbij. De koppeling naar de achterliggende problematiek ontstaat vanzelf, dat kan niet anders. Maar we benaderen het vanuit het perspectief van het werkproces.”

“De begeleidingsaanpak gaat om het ‘fijn voelen’. Mensen kunnen lezen, acties interpreteren en oog hebben voor wat iemand nodig heeft. Een andere manier bestaat er volgens mij niet. We bieden geen therapeutische begeleiding, integendeel! We plannen geen vaste gesprekken; ze ontstaan spontaan. We doen geen beloftes wat betreft werkzekerheid. We beschikken over een uitgebreid netwerk waarin we samen kijken naar kansen en mogelijkheden voor doorstroom. We ondersteunen ook bij het sollicitatieproces en onderhouden nauw contact met jobcoaches.”

“Mensen veranderen als de pijn te groot wordt of als de wens overstemt.”

Dwight

Op zoek naar ‘de wens’

Voor veel mensen gaat het om meer, beter, hoger. Wat is jouw persoonlijke drijfveer? “Ik heb jaren in de verslavingszorg en psychiatrie gewerkt. Het viel me op dat veel mensen na terugkeer in de maatschappij terugvielen en terugkeerden naar de kliniek. Er was geen nazorg of een netwerk om op terug te vallen. Hier zag ik kansen in coaching, activiteiten organiseren en het creëren van werk.”

“Mensen veranderen wanneer ze er klaar voor zijn. Wanneer ze inzicht krijgen in een niet helpende overtuiging. Wanneer ze verantwoordelijkheid durven te nemen voor waar ze staan, ongeacht de oorzaak. Je kan de hele wereld de schuld geven. De vraag blijft echter wat doe jij om het beter te maken voor jezelf.”

Voor mij klinkt ‘meer, beter, hoger’ als een zoektocht naar oneindige groei, mission impossible lijkt me zo.”

“Ik wil de innerlijke ‘wens’ achterhalen. Hoe slecht de situatie ook is, iedereen heeft een droom, iets wat je motiveert en ervoor zorgt dat je weer in beweging komt. Wanneer ik die 'wens' weer in iemand zie ontbranden, is er niets wat me meer voldoening schenkt en energie geeft. Daar doe ik het voor. Voor mij klinkt ‘meer, beter, hoger’ als een zoektocht naar oneindige groei, mission impossible lijkt me zo.”

Productinnovatie in TalentHub

"Hier draait alles om persoonlijke ontwikkeling; hier mogen mensen fouten maken. En dat zie je direct terug in de innovatie van onze producten. We stellen onszelf continue de vraag: wat kunnen we doen met restbetonstromen uit de bouw? Zo is Rockproducts BV ontstaan. Deze BV onder Level 5, maakt maatwerk robuuste tuinmeubelen. Ook hebben we de Social Boat, een spin-off partner van Level 5, dat bij het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam ligt. Hier worden rondvaartabonnementen aangeboden. Door dit soort initiatieven blijft de sociale beweging groeien. We innoveren niet alleen op productniveau, we onderzoeken of productieprocessen levensvatbaar zijn en zichzelf kunnen terugverdienen. 

Toekomstperspectief

“Over twee jaar hebben we minimaal 600 m2, staat er een houtwerkplaats, een werkplaats voor beton, een laswerkplaats en hebben we een kantoor- en vergaderruimte. In Rotterdam werken we voor Visser & Smit Bouw / VolkerWessels en maken we producten voor de Shell Holland Hydrogen I op de Maasvlakte. We willen uitbreiden met opdrachtgevers, stagiairs van het Hout- en Meubileringscollege, het ROC en daar waar we kansen en groei zien. De ‘wens’ om dit groot te maken die staat! Een nieuw sociaaleconomisch perspectief. Investeren in de ontwikkeling van mens, werk en maatschappij."

Wil je ook in beweging te komen? Kijk voor meer informatie op level-vijf.nl of meld je aan via talenthubrotterdam@level-vijf.nl.