Zoeken

Hoogste punt nieuwbouw Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie

Een nieuwe mijlpaal voor het Prinses Máxima Centrum: het hoogste punt van de nieuwbouw op het Utrechts Science Park is bereikt. Bij dit zogenaamde ‘Pannenbier’ moment werd feestelijk stilgestaan. De bouwers die op het ogenblik aan het nieuwe research- en zorgcentrum voor kinderen met kanker werken, werden bedankt voor het bereiken van deze belangrijke stap.

Hoogste punt PMC vlag1.jpg

Met een korte, feestelijke bijeenkomst werd het bereiken van het hoogste punt gevierd. Daarbij hoorde uiteraard ook het hijsen van de vlag. Hierbij werden de medewerkers en bouwers van het Prinses Máxima Centrum ondersteund door onder andere kinderen van de Julianaschool uit Bilthoven. Kinderen van deze school zijn al vaker actief geweest voor leeftijdgenootjes met kanker.
In februari van dit jaar werd de eerste paal geslagen. De bouw loopt op schema. Zoals het er nu naar uitziet zal het gebouw eind 2017 worden opgeleverd en ongeveer een half jaar later zal het Prinses Máxima Centrum worden geopend.

De bouw wordt gerealiseerd door het bouwconsortium Pro Liberis. Pro Liberis is een samenwerking van VolkerWessels ondernemingen Visser & Smit Bouw bv en HOMIJ Technische lnstallaties bv met Kropman lnstallatietechniek bv.

Bundeling expertise

In het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht komt alle expertise op het gebied van kinderkanker bij elkaar. Zowel de zorg als de research wordt geconcentreerd in één organisatie. Die bundeling van kennis en kunde stelt het Prinses Máxima Centrum in staat om voor alle vormen van kinderkanker wetenschappelijk onderzoek uit te voeren, iets wat voorheen niet mogelijk was. Ook de nauwe samenwerking tussen research en zorg is uniek. Het Prinses Máxima Centrum heeft als missie om ieder kind met kanker te genezen, met optimale kwaliteit van leven. Op dit moment overlijdt nog één op de vier kinderen met kanker aan deze ziekte.

Met een eerste afdeling werd in 2014 begonnen binnen de muren van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Daar worden kinderen met vaste tumoren vanuit heel Nederland en kinderen met alle vormen van kanker uit de Utrechtse regio behandeld. Ook de researchafdeling is inmiddels gestart in Utrecht. 

logo Pro Liberis.jpg

Over het project

De opdracht betreft een gefaseerde Engineer- & Build overeenkomst voor de disciplines bouw, gebouwgebonden installaties, vaste inrichting en terreinwerkzaamheden. Daarbij heeft Pro Liberis de integrale verantwoordelijkheid voor de engineering van DO+ naar Technisch Ontwerp, inclusief de afstemming van de engineering op de medische / specifieke inrichting, inventaris en de directieleveringen. Vervolgens is Pro Liberis verantwoordelijk voor de integrale uitvoeringswerkzaamheden inclusief de coördinatie van directieleveringen.


Het integrale projectteam bestaat uit Visser & Smit Bouw voor het bouwkundige en constructieve deel, ondersteund door LIAG architecten en bouwadviseurs voor de bouwkundige en Zonneveld ingenieurs voor de constructieve uitwerking, en HOMIJ Technische Installaties i.s.m. Kropman Installatietechniek voor de installatietechniek ondersteund door Halmos adviseurs voor de installatietechnische uitwerking.