Zoeken

Hogeschool van Amsterdam opent Jakoba Mulderhuis | Onderwijstheater van de toekomst

Vandaag neemt de Hogeschool van Amsterdam (HvA) haar toekomstbestendige en meest duurzame onderwijsgebouw officieel in gebruik tijdens de opening van het hogeschooljaar. Het Jakoba Mulderhuis aan het Rhijnspoorplein is het slotstuk van de Amstelcampus, gelegen aan de Wibautstraat. Het pand biedt plaats aan zo’n 6.000 tot 7.000 studenten van de faculteit Techniek en omvat ca. 25.000 m2 aan onderwijsprogramma. Visser & Smit Bouw was in samenwerking met Unica verantwoordelijk voor de bouw van het Jakoba Mulderhuis.

Jacoba

Stedenbouwkundige inpassing Amstelcampus

Het Jakoba Mulderhuis bevindt zich op een markante plek, op de hoek van de Wibautstraat en de Mauritskade, op de rand van de historische binnenstad aan de Singelgracht. Het gebouw vormt samen met het monumentale Benno Premselahuis aan de overzijde van de Wibautstraat een toegangspoort tot de stad. Samen met een hoog bouwelement aan de overzijde ontstaat een monumentaliteit die de bouwkundige elementen in de omgeving met elkaar verbindt. Het gebouwvolume bestaat uit een slanke toren (54 meter, 13 lagen) en een laag bouwblok (33 meter, 6 lagen) aan de Mauritskade. Stedenbouwkundig gezien is de plek van de toren een ‘kunststukje’ te noemen. Door een verruiming van de Wibautstraat ontstaat een overtuigende stedelijke entree.

Flexibel maakt toekomstbestendig

Oud HvA bouwkunde studenten Marc Koehler (Marc Koehler Architects) en Nanne de Ru (Powerhouse Company) werkten samen aan het ontwerp van het Jakoba Mulderhuis en betrokken in 2014 de Architekten Cie. bij het ontwerpteam. Het resultaat is een duurzaam, flexibel onderwijsgebouw met een open karakter, state of the art voorzieningen en volledig toegespitst op de rijke leeromgeving. Hier komen onderwijs, onderzoek, beroepspraktijk en buurt samen. In het ritmische spel van de gevel is subtiele psychologie verwerkt. Vanuit alle aanzichten is er een patroon te zien dat van links naar rechts omhoog beweegt. Voor studenten een verwijzing naar vooruitgang en ontwikkeling. De prefab-gevel is steigerloos gemonteerd en volgens de passief bouwen principes afgewerkt met gerecycled aluminium kozijnen en natuursteen. De kleur van de Jura natuursteen is gelijk aan het naast gelegen Theo Thijssenhuis en creëert zo harmonie met de omgeving en versterkt het monumentale, toekomstbestendige karakter. Door de open structuur is iedere verdieping in het gebouw flexibel indeelbaar. Per gevel is er gevarieerd in open en gesloten delen, afgestemd op de oriëntatie, het uitzicht en de zonbelasting.

Atrium als verbinder

Een imposant atrium verbindt het Jakoba Mulderhuis met het naastgelegen Theo Thijssenhuis, dat tijdens de bouwfase in gebruik bleef. Alle verdiepingen komen uit op het atrium en hebben open terrassen, waar studenten aan hun projecten kunnen werken. Het atrium zorgt voor een open karakter met veel natuurlijk daglicht. De architecten willen hiermee een nieuw publiek domein creëren als theatrale ruimte voor grote events en exposities op de begane grond en als gestapelde podia waar de studenten van verschillende kennisgebieden elkaar ontmoeten. Een plek die zorgt voor creativiteit en waar mensen graag samenkomen en hun werk tonen en kennis delen. Zo is direct zichtbaar wat techniek te bieden heeft en waar onderwijs, onderzoek en samenleving elkaar – letterlijk en figuurlijk – makkelijk vinden. Het atrium met de opgaande theatrale terrassen zorgt ervoor dat studenten van verdieping naar verdieping ‘hoppen’ en zo onderweg geïnspireerd worden door de projecten waar anderen mee bezig zijn.

Persbericht

Download hier het volledige persbericht.

Fotocredits: Sebastian van Damme