Zoeken

CollectieCentrum Nederland wint internationale BREEAM Award 2022

Tijdens de internationale BREEAM Awards, die gisteren zijn uitgereikt in London heeft het CollectieCentrum Nederland (CC NL) een BREEAM Award 2022 in de categorie Public Sector Project – Post Construction gewonnen. De jury noemt CC NL een voorbeeld van duurzaam collectiebeheer op basis van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen.

CollectieCentrum

Een van de meest duurzame gebouwen in Nederland

Het CC NL is gewaardeerd met het hoogst haalbare ontwerpcertificaat ‘outstanding’ (5 sterren) binnen de BREEAM NL-systematiek met een score van meer dan 90%. Bij de oplevering is het zelfs 91,62% geworden en behaalt het daarmee de 15e plaats van de meest duurzame gebouwen in Nederland. Het gebouw creëert zo veel mogelijk zelf het vereiste klimaat. Zo is de vloer van de begane grond niet geïsoleerd, waardoor op passieve wijze gebruik gemaakt kan worden van de warmte en koude van de onderliggende aardlagen. Op de etages van het depot wordt betonkernactivering met lucht toegepast, zodat het geschikt is voor zowel een traditionele klimatisering als het Hollands klimaatmodel. 

Het CC NL in Amersfoort is ontworpen door cepezed en is het gezamenlijke collectiegebouw van museum Paleis Het Loo, het Nederlands Openluchtmuseum, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De bouw is uitgevoerd door Visser & Smit Bouw, ULC Groep, Kropman Installatietechniek BV en aalbers|wico.

Foto's: Mart Stevens