icon-arrow-right
HomeProjecten Purified Metal Company

Purified Metal Company

Farmsum

In Farmsum, gemeente Delfzijl, realiseren we de hypermoderne metaalrecyclingsfabriek van Purified Metal Company (PMC). Wanneer de oplevering in 2020 een feit is, beschikt het Nederlandse bedrijf over de eerste productieplaats ter wereld waar middels een uniek, gepatenteerd en zeer innovatief proces vervuild staalschroot wordt gerecycled tot een hoogwaardige grondstof voor de staalindustrie.

Showcase voor circulariteit

Het proces van PMC is volledig gebaseerd op circulariteit: in een gesloten systeem wordt verontreinigd staal ontdaan van toxische stoffen en omgezet in zogeheten PMB’s (purified metal blocks), een hoogwaardige grondstof. In de fabriek zal gewerkt worden met een combinatie van bestaande technologieën uit staalindustrie, asbestsanering, afvalverwerking en schrootrecycling. Het geheel geautomatiseerde en voor mens en milieu veilige proces is inmiddels al voor een groot aantal landen gepatenteerd.

Over het project

In 2018 kregen wij in de vorm van een EPC contract de opdracht voor het bouwen van de fabriek. Het complex bestaat globaal uit een material handling area van 3850 m2, een melting area and laddle repair van 1.300 m2 en een casting area van 900 m2. Daarnaast worden een functioneel kantoor van 100 m2 en een overslagterrein gerealiseerd.
Visser & Smit Bouw verzorgt de uitvoering van de bouwkundige werkzaamheden, gebouwgebonden installaties en infra. We werken daarbij nauw samen met partner Küttner GmbH, die de procesinstallaties uitvoert.

Expertise in bouwen voor procesindustrie

Het turnkey project wordt medio 2020 werkend overdragen. Al in de bouwteamfase hebben we onze expertise op het gebied van het bouwen voor de procesindustrie kunnen inbrengen. Vervolgens stonden onze vakmensen op het werk garant voor een soepele realisatie door het integraal coördineren van bouwkundige en civiele werken, de procesinstallatie en de gebouwgebonden installatie.

Lean in zeecontainers

Bij de werkzaamheden tussen Visser & Smit Bouw en Küttner heeft Lean planning een grote rol gespeeld. Op het werk zijn twee gekoppelde zeecontainers geplaatst waarin we Lean planningsessies hebben houden. Die hebben geresulteerd in een optimale integrale realisatieplanning waarbij beide partijen goed inzicht hebben gekregen in elkaars kritieke paden in de planning. Mede daardoor ligt de bouw volledig op schema.

Feiten & cijfers

 • Plaats
  Farmsum
 • Opdrachtgever
  Purified Metal Company
 • Status
  In uitvoering
 • Contractvorm
  Engineering, Procurement & Constructions (EPC)
 • Adviseur constructies en bouwkunde
  Royal HaskoningDHV
 • Uitvoering civiel en bouwkundig
  Visser & Smit Bouw
 • Uitvoering procesinstallaties
  Küttner GmbH
 • Projectcategorieën
  Energie & Afval
  Overige industrie
+