Zoeken
Substation

Substation Tweede Maasvlakte

Van vitaal belang voor hoogspanningsinfrastructuur

Op de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam werken we hard aan de engineering en realisatie van een nieuw 380kV GIS substation en Shunt reactor. Beide van vitaal belang voor de nieuwe hoogspanningsinfrastructuur voor de toekomstige Holland Hydrogen 1 waterstoffabriek van Shell.

Over het project

Al sinds begin 2021 zijn we, in samenwerking met onze partner Volker Energy Solutions, nauw betrokken bij de ontwikkeling van het project door het maken van het complete basis-, definitief- en uitvoeringsontwerp.

Het substation wordt aangesloten op CrossWind, het offshore windpark van Shell en Eneco. Met windenergie zal in de fabriek een elektrolyser groene waterstof produceren. Deze waterstof wil Shell onder andere gebruiken voor het verduurzamen van het Shell Energy & Chemicals Park in Rotterdam (voorheen Shell Pernis) en op termijn voor zwaar transport over weg en water.

Holland Hydrogen 1

Vanwege de grote vermogensvraag van Holland Hydrogen 1 zal deze rechtstreeks op de 380kV van TenneT station Maasvlakte worden aangesloten. Volker Energy Solutions realiseert hiervoor onder andere de verbinding van ca. 6,5km. Op het moment van ingebruikname van de waterstoffabriek in de tweede helft van dit decennium zal dit de grootste elektrolyser van Europa zijn met een capaciteit van 200MW.

Werken in het hart van de Nederlandse Energietransitie

Dit project reikt verder dan constructie. Het betekent een actieve rol in de kern van de Nederlandse energietransitie. Holland Hydrogen 1 wordt gerealiseerd op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam en wordt de grootste waterstoffabriek van Europa. In de fabriek wordt water met behulp van windenergie gesplitst in zuurstof en waterstof. Hiermee kunnen industriële processenen zware mobiliteit CO2-neutraal worden gemaakt. Het opent ook een nieuw hoofdstuk voor Rotterdam en voor Shell.

Het nieuwe 380kV GIS substation en de Shunt reactor vormen de ruggengraat van dit innovatieve project en geven de fabriek de nodige slagkracht. Visser & Smit Bouw brengt niet alleen kennis en technologie in, als ook de vastberadenheid om een actieve bijdrage te leveren aan de overgang naar duurzame energie. Het is onze missie om samen met onze partners dit project tot een groot succes te maken.