Zoeken

Visser & Smit Bouw bouwt substation Tweede Maasvlakte

Met volle kracht werken we aan de engineering en realisatie van een nieuw 380kV GIS substation en Shunt reactor op de Tweede Maasvlakte, nabij Rotterdam. Beide van vitaal belang voor de nieuwe hoogspannings infrastructuur voor de toekomstige Holland Hydrogen 1 waterstoffabriek van Shell.

Substation

Het substation wordt aangesloten op CrossWind, het offshore windpark van Shell en Eneco. Met windenergie zal in de waterstoffabriek een elektrolyser groene waterstof produceren. Deze waterstof wil Shell onder andere gebruiken voor het verduurzamen van het Shell Energy & Chemicals Park Rotterdam (voorheen Shell Pernis) en op termijn voor zwaar transport over weg en water.

Christiaan Barth, projectleider: “Vanwege de grote vermogensvraag van Holland Hydrogen 1 zal het substation rechtstreeks op de 380kV van TenneT station Maasvlakte worden aangesloten. Onze opdracht- en samenwerkingspartner Volker Energy Solutions realiseert hiervoor onder andere de verbinding van ca. 6,5km. Op het moment van ingebruikname van de waterstoffabriek in de tweede helft van dit decennium zal dit de grootste elektrolyser van Europa zijn met een capaciteit van 200MW. Een prachtig project met een prachtige ambitie! We zijn trots om een bijdrage te leveren aan deze overgang naar duurzame energie!"