Zoeken

Nieuwbouw Research en Diagnostiek Centrum Amsterdam UMC gegund aan MedicomZes-Kuijpers

Het Research en Diagnostiek Centrum (RDC) komt naast het Amsterdam UMC Imaging Center bij locatie VUmc. Dit vijf verdiepingen hoge hightech gebouw (circa. 22.800 m2 BVO) wordt voorzien van kantoren en MLII-laboratoria met unieke inrichting, alsmede een cleanroom.

VUmc RDC a.i. atelier PRO architecten.jpg
VUmc RDC a.i. atelier PRO architecten.jpg

Onderzoeksfunctie

Het RDC biedt ruimte aan researchlaboratoria voor onderzoeksgroepen van Amsterdam UMC op het gebied van oncologisch en neurowetenschappelijk onderzoek. Daarnaast worden diagnostische laboratoria op het gebied van pathologie en klinische genetica in het RDC gehuisvest.

 

Artist impression: atelier PRO

Flexibele opzet

De nieuwbouw is flexibel van opzet en maakt toekomstbestendige huisvesting voor het ADORE-concept (Amsterdam Oncology and Neuroscience Research) mogelijk. Hierin gaan straks wetenschappers en onderzoekers samen met het midden- en kleinbedrijf (mkb), de farmaceutische industrie en kennisorganisaties werken aan onderzoek voor nieuwe behandelingen tegen kanker en hersenziekten.

Ontwerpteam

Het ontwerpteam bestaat onder meer uit atelier PRO (architect), Zonneveld ingenieurs (constructeur), Royal HaskoningDHV (installatieadvies), Peutz (bouwfysica) en AT Osborne (projectmanagement).

Bouwcombinatie MedicomZes-Kuijpers

Zowel MedicomZes als Kuijpers zijn bekend in het VUmc-complex. Beide hebben een rijke ervaring op het gebied van het realiseren van controlled environments. Zo heeft de bouwcombinatie recentelijk de nieuwbouw van SRON in Leiden succesvol opgeleverd.

 

Het project is mede verworven op basis van een doordacht plan van aanpak waarin de expertise van de bouwcombinatie integraal tot uiting is gekomen. Dit is door de opdrachtgever hoog beoordeeld. Het project bestaat uit twee fasen. De eerste fase is een verificatiefase van circa drie maanden. De tweede fase is de realisatiefase ofwel de periode waarin wordt gebouwd. Naar verwachting start de bouw rond de zomer van 2022 en is het project medio 2024 gereed.

 

Artist impressions: atelier PRO