Zoeken

Kinderen en minister Schippers slaan eerste paal Prinses Máxima Centrum

Gisteren is onder grote belangstelling de eerste paal van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht geslagen. Ruim 400 aanwezigen zagen een groep kinderen met minister Schippers de eerste paal op de juiste plaats op het bouwterrein zetten. Hiermee is de bouw van het Prinses Máxima Centrum echt begonnen! Het Prinses Máxima Centrum wordt gebouwd door de combinatie ‘Pro Liberis’, een samenwerking van VolkerWessels ondernemingen Visser & Smit Bouw bv en HOMIJ Technische lnstallaties bv met Kropman lnstallatietechniek bv.

Eerste paal_nummer 1.JPG

Gisteren werd door de combinatie ook daadwerkelijk gestart met het heiwerk voor het kinderkankerziekenhuis, bestaande uit een gekoppeld research- en zorggebouw van ca. 46.500 m2 bvo, met specialistische functies: zorg, behandeling, wetenschappelijk onderzoek en onderwijsfaciliteiten.Alle ontwikkelingen rondom de bouw van het ziekenhuis zijn via een webcam volgen. Klik HIER om naar de webcambeelden te gaan.

Persbericht Prinses Máxima Centrum

Onderstaand de tekst van het officiële persbericht dat gisteren is verspreid door opdrachtgever het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie (PMC):

Minister Schippers, vlak voordat de paal daadwerkelijk werd geplaatst: “Het Prinses Máxima Centrum is een uniek project en ik heb groot respect voor de mensen die dit mogelijk hebben gemaakt”.

Het slaan van deze eerste paal is een zeer belangrijk moment voor de initiatiefnemers, de ouders van kinderen met kanker verenigd in de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) en de kinderoncologen verenigd in de Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION). Zij zien, na jarenlange voorbereidingen, hun wens vervuld worden: concentratie van de kinderoncologie in Nederland.

Bij de ceremonie waren ook huidige patiënten, ‘survivors’, zorgmedewerkers, onderzoekers en de fondsenwervers van onder andere KiKa betrokken. Het geheel werd gepresenteerd door Filemon Wesselink, die deze feestelijke dag ook wist te verbinden met de ernst van het onderwerp kinderkanker. Iets wat in alle bijdragen van de sprekers terugkwam: een feestelijke gebeurtenis maar wel vanuit de doelstelling om meer kinderen met kanker te genezen.

Nieuwbouw en huidige afdeling
De nieuwbouw waarvoor vandaag de eerste paal werd geslagen is eind 2017 gereed, waarna het Prinses Máxima Centrum begin 2018 voor alle kinderen met kanker in Nederland de deuren opent. Met een eerste afdeling werd in 2014 begonnen binnen de muren van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Daar worden kinderen met vaste tumoren vanuit heel Nederland en kinderen met alle vormen van kanker uit de Utrechtse regio behandeld. Ook de researchafdeling is inmiddels gestart in Utrecht.
 

logo Pro Liberis.jpg

Over het project

De opdracht betreft een gefaseerde Engineer- & Build overeenkomst voor de disciplines bouw, gebouwgebonden installaties, vaste inrichting en terreinwerkzaamheden. Daarbij heeft Pro Liberis de integrale verantwoordelijkheid voor de engineering van DO+ naar Technisch Ontwerp, inclusief de afstemming van de engineering op de medische / specifieke inrichting, inventaris en de directieleveringen. Vervolgens is Pro Liberis verantwoordelijk voor de integrale uitvoeringswerkzaamheden inclusief de coördinatie van directieleveringen.


Het integrale projectteam bestaat uit Visser & Smit Bouw voor het bouwkundige en constructieve deel, ondersteund door LIAG architecten en bouwadviseurs voor de bouwkundige en Zonneveld ingenieurs voor de constructieve uitwerking, en HOMIJ Technische Installaties i.s.m. Kropman Installatietechniek voor de installatietechniek ondersteund door Halmos adviseurs voor de installatietechnische uitwerking.