Zoeken

Verkeersleidingspost Utrecht wint International Architecture Award

De door Visser & Smit Bouw gerealiseerde Nieuwe Verkeersleidingspost Utrecht (NVLU), een ontwerp van de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs, heeft een International Architecture Award in de wacht gesleept.    

4359-1.jpg
4359-1.jpg
Foto's: Christian Richters

International Architecture Award

Deze prijs wordt jaarlijks door The Chicago Athenaeum; Museum of Architecture en Design georganiseerd, in samenwerking met The European Centre for Architecture and Urban Studies and Metropolitan Arts Press, Ltd. De prijs bestaat sinds 2004 en is uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze award programma’s voor bouw en design met als doel hoogwaardige architectuur en ‘cutting-edge’ design te promoten bij het brede publiek.

Dit jaar kende een recordaantal inzendingen op het gebied van gebouw-, landschapsarchitectuur en stedenbouwkundige projecten. Tijdens de 15th Venice Architecture Biennale in juli werden door een jury uit een eerste selectie van 370 projecten in totaal 132 projecten uit 40 landen beloond met een award. De Verkeersleidingpost Utrecht is het enige ingezonden Nederlandse project.

Het ontwerp van de Jong Gortemaker Algra kenmerkt zich door een industriële uitstraling dankzij het  gebruik van staal en glas. Het is een robuust gebouw met een zeer duurzaam binnenklimaat. De oriëntatie van de seinzaal, het gevelontwerp, het toepassen van drievoudig glas, hybride koelmachines en een energiedak dragen bij aan een comfortabele werkomgeving met veel daglicht.  

Op 2 september worden tijdens het jaarlijkse symposium van The Chicago Athenaeum Museum de awards uitgereikt. Ook wordt er die dag een speciale tentoonstelling geopend waar alle winnende ontwerpen worden gepresenteerd. Na dit symposium, dat tijdens de Istanbul Design Biënnale plaatsvindt, zal de expositie in 2016 en 2107 door Europa trekken; onder andere Athene, Milaan, Lissabon en Berlijn worden aangedaan. Alle winnende ontwerpen worden opgenomen in een speciale boekuitgave met de titel ‘Global Design & Urbanism’.