Zoeken
Vertrekhal 1 wp 1 etc..jpg

Herontwikkeling Vertrek & Lounge 1 Schiphol

Werkpakketten 1 en 2

Het aantal passagiers dat via Schiphol reist, blijft stijgen. Om die groei goed op te vangen, heeft Schiphol Vertrek & Lounge 1 opnieuw en optimaal ingericht. VolkerWessels Bouw Schiphol en ENGIE waren verantwoordelijk voor de werkpakketten 1 en 2, bestaande uit het verbouwen van de 3e verdieping tot een luxe businessclassruimte en de realisatie van een nieuw bedrijfsrestaurant. Ook werd een nieuw stijg-daalpunt met roltrappen en liften voor de nieuwe toegang naar het Panoramaterras gerealiseerd.

Werkpakket 1

Werkpakket 1 (WP1) betrof het realiseren van het stijg- en daalpunt (niveau 2 naar niveau 3), de verplaatsing van het Bedrijfsrestaurant, herinrichting van het Vergadercentrum en de nieuw te bouwen business lounges Swissport en Star Alliance en nieuw te bouwen Swissport NEU.
 

Werkpakket 2

Werkpakket 2 (WP2) betrof de realisatie van een nieuwe route naar het Panoramaterras en omliggende functies. Stijg- en daalpunt Rembrandt (niveau 0 naar niveau 2) en stijg- daalpunt Panoramaterras (niveau 2 naar niveau 3) werden gerealiseerd. Op de tweede verdieping is een brug gebouwd naar het bestaande buitengebied tussen de terminal en het Bemanningencentrum (BMC).

Realisatie

We realiseerden dit project in bouwteamverband met andere main contractors met een asset management contract, Schiphol en adviseurs. Het team startte vanaf de VO fase en is verantwoordelijk voor DO en UO, waarbij VolkerWessels Bouw Schiphol de afstemming tussen main contractors en Schiphol coördineerde.

Het project kende een korte doorlooptijd en er werd midden in de operationele omgeving gebouwd, wat veel afstemming met betrokken stakeholders vergde en tijdige passende voorzieningen om te allen tijde het reisproces met zo min mogelijk hinder doorgang te laten vinden.

Herontwikkeling Vertrek & Lounge 1

Schiphol heeft een één terminal-concept, waarbij alle faciliteiten onder één dak worden geplaatst. De faciliteiten worden in drie secties verdeeld: vertrekhal 1, 2 en 3. Schiphol ging in Vertrek 1 de lucht in om de ruimte daar nog slimmer te benutten. Met een mezzanine werd een extra verdieping gecreëerd, net als in de andere vertrekhallen. De herinrichting van Vertrek & Lounge 1 moest gereed zijn voordat de eveneens door VolkerWessels Bouw Schiphol gerealiseerde tijdelijke vertrekhal (Vertrek 1 – balierij 1a) gedemonteerd kan worden ten behoeve van de realisatie van een nieuwe Terminal A.

Werkpakketten 3 en hoger

Naast bovenstaande werkpakketten, was VolkerWessels Bouw Schiphol ook samen met ENGIE (in de combinatie Operations First) verantwoordelijk voor de werkpakketten 3 en hoger, bestaande uit onder andere de uitbreiding en bouw van een mezzanine (tussenverdieping) in Vertrek 1.