Zoeken
Schiphol

Herontwikkeling Vertrek & Lounge 1 Schiphol

Werkpakketten 3 en hoger

Het aantal passagiers dat via Schiphol reist, blijft stijgen. Om die groei goed op te vangen, heeft Schiphol Vertrek & Lounge 1 opnieuw en optimaal ingericht. VolkerWessels Bouw Schiphol en ENGIE waren verantwoordelijk voor de werkpakketten 3 en hoger, bestaande uit onder andere de uitbreiding en bouw van een mezzanine (tussenverdieping) in Vertrek 1.

Foto's: @Martine Krekelaar

Operations First

Het consortium van VolkerWessels Bouw Schiphol en ENGIE werkte samen onder de naam ‘Operations First.’ Die geeft weer wat voor Schiphol het belangrijkst is in de uitvoering: zo min mogelijk overlast voor passagiers. Door een slimme manier van plannen wisten we de overlast voor reizigers tot een minimum te beperken.

Project

De opdracht bestond uit een ruwbouw- en afbouwfase, waarbij Operations First in bouwteam participeerde bij de ontwikkeling van het ontwerp van de afbouwfase. De werkzaamheden bestonden uit de uitbreiding en bouw van de mezzanine (formaat voetbalveld) en de liften en roltrappen waarmee passagiers nu naar Lounge 1 (het achter Vertrek 1 gelegen winkelgebied) kunnen. Binnen de aanbestedingsopdracht viel ook het functievrij maken van het bestaande securityfilter, de gedeeltelijke verplaatsing van de KLM Businessclass lounge en de bouw van een toiletgroep en een PRM Lounge. Ook werd er een personeels- en crewfilter gebouwd met een ingang vanuit de vertrekhal.

Herontwikkeling Vertrek & Lounge 1

Schiphol heeft een één terminal-concept, waarbij alle faciliteiten onder één dak worden geplaatst. De faciliteiten worden in drie secties verdeeld: vertrekhal 1, 2 en 3. Schiphol ging in Vertrek 1 de lucht in om de ruimte daar nog slimmer te benutten. Met een mezzanine werd een extra verdieping gecreëerd, net als in de andere vertrekhallen. De herinrichting van Vertrek & Lounge 1 moest gereed zijn voordat de eveneens door VolkerWessels Bouw Schiphol gerealiseerde tijdelijke vertrekhal (Vertrek 1 – balierij 1a) gedemonteerd kan worden ten behoeve van de realisatie van een nieuwe Terminal A.

Werkpakketten 1 en 2

Naast bovenstaande werkpakketten, was VolkerWessels Bouw Schiphol ook samen met ENGIE en een aantal andere main contractors van Schiphol verantwoordelijk voor de werkpakketten 1 en 2: Horeca 3e verdieping en stijg-/daalpunt Panoramaterras.