HomeProjecten UMCG Protonentherapiecentrum (PTCG)

UMCG Protonentherapiecentrum (PTCG)

Groningen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een protonen therapie faciliteit laten bouwen waar patiënten met kanker een voor Nederland nieuwe bestralingsbehandeling wordt geboden. Het behandelcentrum wordt onderdeel van het UMC Groningen Cancer Center, waar oncologiepatiënten op één plek alle beschikbare behandelingen wordt geboden, zowel aan kinderen als aan volwassenen. Visser & Smit Bouw heeft een Design & Construct opdracht gekregen voor ontwerp en uitvoering en voerde de werkzaamheden in bouwteam uit. De installaties zijn gerealiseerd door onderaannemers HOMIJ Technische Installaties in samenwerking met Kropman Installatietechniek.

Het project

Het centrum is gerealiseerd op het terrein van het UMCG en bestaat uit een kliniek en twee behandelingsruimten met een afmeting van circa 5.000 m2, verdeeld over twee verdiepingen. Aangezien dit centrum los staat van het bestaande ziekenhuis is het een volledig zelfstandig opererend behandelcentrum.

Net even anders

Het gebouw is aardbevingsbestendig gebouwd; de constructie is verstevigd en er zijn forse betonnen wand- en schilvloeren toegepast, soms tot wel 4 meter dik. In het behandelgebouw is in totaal ca. 10.000 m3 beton toegepast. Dat is 60 % van het buitenvolume van het gebouw. De vloeren en wanden van het behandelgebouw zijn ook zo ontworpen om de straling naar andere ruimten (zowel binnen als buiten het gebouw) af te schermen. Juist omdat de protonenstraling altijd rechtdoor gaat, is in het behandelcentrum geen rechte gang te vinden.

 

De gevels bestaan uit geprefabriceerde houtskeletbouw wanden afgewerkt met steenstrips en aluminium. Ter camouflage van de technische ruimte op het dak is daar een kunststof netconstructie over gespannen.

Protonen versus fotonen

Het Protonentherapiecentrum van het UMCG worden naar verwachting eind 2017 de eerste patiënten in Nederland behandeld. Een behandeling met een groot voordeel boven de huidige bestraling met fotonen. Protonen geven het grootste deel van hun energie namelijk pas af op de plek van de tumor. Het gezonde weefsel wordt dus vrijwel niet bestraald. Hierdoor neemt de kans op bijwerkingen af.

Feiten & cijfers

 • Plaats
  Groningen
 • Opdrachtgever
  PTCG b.v.
 • Status
  Opgeleverd
 • Contract
  Design & Construct in bouwteam
 • Architect
  Adviesburo Van der Plas / AAS Architecten
 • Constructeur
  Wassenaar Ingenieurs
 • Uitvoering
  Visser & Smit Bouw
 • Installaties
  Kropman Installatietechniek / HOMIJ Technische Installaties
 • Projectcategorieën
  Gezondheidszorg
  (complexe) Utiliteitsbouw

Meer weten over dit project?

Bezoek de projectwebsite »

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Betonstort Protonen Therapie Centrum Groningen in de media

Algemeen

In Groningen bouwt Visser & Smit Bouw in opdracht van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) het  Protonen...

Deeltjesversneller geplaatst in protonentherapiecentrum UMCG

Algemeen

In de nacht van 4 op 5 oktober is vanuit Antwerpen met uitzonderlijk vervoer een 220 ton wegende deeltjesversneller op weg...

UMCG klaar voor Protonen Therapie Centrum met gunning aan Visser & Smit Bouw

Algemeen

Het UMCG heeft de bouw van zijn Protonen Therapie Centrum gegund aan Visser & Smit Bouw. Visser & Smit Bouw behaalde...

Gerelateerde informatie

+