icon-arrow-right
HomeProjecten Uitbreiding stikstofinstallatie Zuidbroek

Uitbreiding stikstofinstallatie Zuidbroek

Zuidbroek (gemeente Midden-Groningen)

Om de afhankelijkheid van Groningengas te verminderen importeert Nederland meer gas vanuit het buitenland. Dit gas heeft echter een andere samenstelling. In een stikstofinstallatie wordt stikstof uit de lucht gehaald en vermengd met het hoogcalorische buitenlandse gas. Zo krijgt het dezelfde samenstelling als Groningengas. Uitbreiding van de capaciteit is noodzakelijk. Daarom bouwt Gasunie een nieuwe stikstofinstallatie bij het Groningse Zuidbroek naast de bestaande stikstofinstallatie. Visser & Smit Bouw is verantwoordelijk voor de bouw van 6 gebouwen met een oppervlak van 3.400 m2 en meerdere fundaties.

Over het project

Het project ‘Stikstof mengstation Zuidbroek 2’ gegund aan een joint venture van Visser & Smit Hanab en A. Hak Leidingbouw (Combinatie Mengstation Zuidbroek). Het totale project bestaat uit een uitbreiding van de bestaande installatie (o.a. een compressorgebouw, drie proceskolommen en een mengstation) en een circa 4 kilometer lange aardgasleiding vanaf de stikstofproductiefaciliteit naar de bestaande gasleiding. De installatie beslaat een terrein van ongeveer 12 hectare. De doorlooptijd van het project is ongeveer twee jaar.

Stikstofinstallatie Zuidbroek_DJI_0037

Stikstofinstallatie Zuidbroek_DJI_0041

Stikstofinstallatie Zuidbroek_DJI_0045

Stikstofinstallatie Zuidbroek_DJI_0051

Stikstofinstallatie Zuidbroek_DJI_0067

Stikstofinstallatie Zuidbroek_DSC00521

Millimeterwerk

Naast de realisatie van 6 gebouwen, voeren we eveneens 6 funderingen voor installaties uit. Tot slot storten we 6 poeren voor de zeven meter hoge proceskolommen die daarop geplaatst moeten worden. We werken daarbij volgens de richtlijnen van de Gasunie en waarborgen daarmee bijvoorbeeld kathodische bescherming van de wapening. Een nauwkeurig millimeterwerk dat tijd en aandacht vergt.

Feiten & cijfers

 • Plaats
  Zuidbroek (gemeente Midden-Groningen)
 • Opdrachtgever
  Combinatie Mengstation Zuidbroek 2 (CMZ2)
 • Status
  In uitvoering
 • Uitvoering ondergrondse en bovengrondse leidingeninfrastructuur
  A. Hak en Visser & Smit Hanab
 • Uitvoering bouwkundig
  Visser & Smit Bouw
 • Uitvoering keerwand en civiel
  KWS
 • E&I en HVAC
  N2ES (ENGIE en Stork)
 • Projectcategorieën
  Gas
  Overige industrie
+