icon-arrow-right

LAB42

Amsterdam

LAB42 is een nieuw gebouw van de Universiteit van Amsterdam op het Amsterdam Science Park, naast het huidige hoofdgebouw Science Park 904. Door de toename van studenten, personeel, promovendi en nieuwe samenwerkingen is het hoofdgebouw te klein geworden voor de hele Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI).

Het ontwerp

In het nieuwe gebouw (ca. 15.000 m2) - ontworpen door een ontwerpteam met Benthem Crouwel Architects, Strackee, Deerns, Copper8 en DGMR - komen onderwijsruimtes, studieplekken, onderzoeksruimtes, werkplekken en ruimtes voor samenwerking met andere disciplines van de UvA en met externe partijen op het gebied van Artificial Intelligence (AI). Met uitnodigende voorzieningen die ontmoeting, kennisdeling en kruisbestuiving tussen wetenschappers, studenten, bedrijfsleven en maatschappelijke partners stimuleren, zal een uniek ecosysteem op het gebied van AI ontstaan.

Circulariteit

In het ontwerp is circulariteit een nadrukkelijk thema geweest. In het gebouw is op diverse vlakken rekening gehouden met hergebruik van materialen, materiaaltoepassing met een lage CO2 footprint en toepassing van demontabele systemen. 

Feiten & cijfers

 • Plaats
  Amsterdam
 • Opdrachtgever
  Universiteit van Amsterdam (UvA)
 • Architect
  Benthem Crouwel Architects
 • Uitvoering
  Visser & Smit Bouw in samenwerking met Kropman Installatietechniek
 • ProjectcategorieĆ«n
  (complexe) Utiliteitsbouw
 • Projectcategorieën
  (complexe) Utiliteitsbouw
  Onderwijs

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

UvA gebouw LAB42 bereikt hoogste punt

De bouw van het nieuwe gebouw LAB42 (15.000 m2) op het Amsterdam Science Park (ASP) bereikte dinsdag 29 juni 2021 het hoogste...

Robot Pepper geeft startsein voor bouw LAB42

Op vrijdag 9 oktober is door Robot Pepper het officiële startsein gegeven voor de bouw van LAB42. Via een livestream was...

+