icon-arrow-right
HomeProjecten 21 operatiekamers voor UMC Utrecht

21 operatiekamers voor UMC Utrecht

Utrecht

Voor het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) zijn 21 nieuwe operatiekamers voor de Divisie Vitale Functies gebouwd. De vernieuwing was nodig omdat er steeds meer apparatuur tijdens een operatie beschikbaar moet zijn. De nieuwe OK’s zijn in oppervlakte groter en voorzien van de nieuwste apparatuur en luchtbehandeling.

Twee OK complexen

In het hart van het UMC in Utrecht lagen twee verouderde OK complexen. Ter vervanging werden twee nieuwe OK complexen gerealiseerd. In de eerste fase werd een nieuw OK complex (9 OK’s voor het Chirurgisch Behandel Centrum) op de begane grond gebouwd. Daarna begon in de tweede fase de sloop en nieuwbouw van het tweede OK complex (12 OK’s voor het Innovatief Operatie Centrum) op de vierde verdieping van het ziekenhuis.

Werken in operationele omgeving

Tijdens de bouwwerkzaamheden maakte het UMC gebruik van het Calamiteiten Hospitaal en enkele operatiekamers werden frequenter ingezet, zodat chirurgische ingrepen door konden gaan. Hierdoor zijn er maatregelen genomen tegen het beperken/ voorkomen van overlast m.b.t. stof, geluid, trillingen, logistieke stromen zodat de continuïteit van het ziekenhuis voor zowel personeel, - patiënten- als bezoekersstromen werd gewaarborgd. Veiligheid, kwaliteit  en efficiëntie had tijdens het bouwproces de allerhoogste prioriteit.

Futuristisch OK-centrum

De OK’s ademen nu de 21ste eeuw en zijn uitgerust met  de nieuwste apparatuur en luchtbehandeling om de meest complexe zorg te verlenen. Een speciaal communicatiesysteem kan cruciale informatie op een snelle manier delen buiten de OK, wat een ingreep bespoedigd. Iedere OK heeft nu ook een meekijkruimte met beeld- en spraakverbinding.

Feiten & cijfers

 • Plaats
  Utrecht
 • Opdrachtgever
  Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht)
 • Projectmanagement
  4Building
 • Status
  Opgeleverd
 • Architect
  Atelier Kempe Thill
 • Constructeur
  Aronsohn
 • Adviseur installaties
  Grontmij
 • Uitvoering
  Samenwerkingsovereenkomst tussen HOMIJ Technische Installaties, MedicomZes en Van Galen
 • Contractvorm
  Bestek en tekeningen
 • Projectcategorieën
  Gezondheidszorg

Meer weten over dit project?

Bezoek de projectwebsite »

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Voortgang werkzaamheden OK complexen UMC Utrecht beschreven in blog

Vanuit het OK-centrum van het UMC Utrecht wordt een speciale blog bijgehouden over de voortgang van de werkzaamheden in de...

+