icon-arrow-right
HomeNieuws VIA NoordZuidlijn plaatst langste roltrappen van Nederland

VIA NoordZuidlijn plaatst langste roltrappen van Nederland

Algemeen

De afbouw van de Noord/Zuidlijn is op alle fronten in volle gang; van het realiseren van het spoorsysteem tot de afbouw van alle stations. Deze week een mooie mijlpaal: station Vijzelgracht wordt voorzien van de langste roltrappen van Nederland.

Nadat Rotterdam jarenlang met de eer voor de langste roltrap van Nederland mocht strijken, gaat Amsterdam het stokje overnemen. Met een roltrap van 47 meter, krijgt station Vijzelgracht de langste roltrap van Nederland. De zes roltrappen van 47 meter overbruggen een hoogte van 19,57 meter. Daarmee brengen de roltrappen naar verwachting in 2017 in 1 minuut en 20 seconden reizigers van het verdeelniveau naar het perron.

Station Vijzelgracht krijgt in totaal 15 roltrappen en twee liften. De eerste negen roltrappen zijn al geplaatst, deze lopen van het maaiveld naar de reizigershal. Afgelopen weken is gestart met de opbouw van de 6 langste roltrappen van de reizigershal naar het perron.

Ondergrondse aanvoer
VIA NoordZuidlijn voert waar mogelijk de afbouwmaterialen ondergronds aan om zo de overlast voor de omgeving te minimaliseren. Datzelfde geldt voor deze roltrappen die ondergronds vanaf Amsterdam Noord via de tunnel naar Vijzelgracht worden vervoerd. De langste roltrappen bestaan elk uit 4 segmenten en er worden dus in totaal 24 segmenten ondergronds naar Vijzelgracht vervoerd. In het station worden de roltrapdelen vervolgens door ThyssenKrupp gekoppeld, op de juiste plek gelegd en afgemonteerd.

Bekijk ook de Time Lapse van fotograaf Gé Dubbelman

VIA NoordZuidlijn

Over VIA NoordZuidlijn

VolkerWessels-onderneming Visser & Smit Bouw en Imtech Building Services nemen samen, onder naam van VIA NoordZuidlijn (VIA) en in opdracht van de gemeente Amsterdam, de afbouw van de Noord/Zuidlijn op zich. Het afbouwen van de Noord/Zuidlijn bestaat in hoofdlijnen uit het afbouwen van alle metrostations en het realiseren van het spoorsysteem met alle daarbij behorende voorzieningen, zoals roltrappen en liften, verlichting en tal van andere installaties.

Projecten

Alle projecten

Nieuws

Meer nieuws

Eerste ritje over het spoor van de Noord/Zuidlijn

Vorige week is door VIA NoordZuidlijn de laatste verbindingswissel in het spoor van de Noord/Zuidlijn bij metrostation...

+