icon-arrow-right
HomeNieuws Koning opent gerechtsgebouw Breda

Koning opent gerechtsgebouw Breda

Algemeen

Koning Willem-Alexander opende vrijdagmiddag 14 september het nieuwe gerechtsgebouw in Breda. De koning onthulde het beeld van Vrouwe Justitia, symbool voor de onafhankelijkheid van de rechtspraak. Het gerechtsgebouw huisvest de Raad voor de Kinderbescherming, het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant en de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Visser & Smit Bouw maakt deel uit van InBalans, het samenwerkingsverband dat de nieuwe huisvesting en facilitaire voorzieningen heeft gerealiseerd. 

 

 

 

 

Decor

Het markante kunstwerk ‘La Source’, prominent en opvallend door zijn felrode uiterlijk, diende als decor voor de ontvangst van de koning. Terwijl de Nassauklok van de Grote Kerk geluid werd en de beiaardier speelde, wachtten inwoners van Breda, medewerkers uit het gerechtsgebouw en anderen het staatshoofd op toen hij op het voorplein van het gebouw uit de auto stapte.

Onthulling beeld Vrouwe Justitia

Met de onthulling van Vrouwe Justitia verrichtte Koning Willem-Alexander de openingshandeling, zoals zijn moeder, toenmalig Koningin Beatrix, in 1986 bij de opening van het vorige gerechtsgebouw aan de Sluissingel ook deed.

‘Opvoeding van de jeugd in de rechtstaat’

De opening stond in het teken van het thema ‘Opvoeding van de jeugd in de rechtstaat’. Na de onthulling woonde de koning de eerste zitting bij in het officieel geopende gerechtsgebouw. Een nagespeelde kinderzitting door leerlingen van de tweede klas van het Stedelijk Gymnasium uit Breda. Vervolgens bezocht hij het gebouw en ging in gesprek met medewerkers van het Openbaar Ministerie, de rechtbank en de Raad voor de Kinderbescherming.

Open dag zaterdag 29 september

Op zaterdag 29 september 2018 opent rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda, van 10.00 tot 16.00 uur de deuren van het gerechtsgebouwvoor het publiek. Het zittingzalengebied (begane grond, eerste en tweede verdieping) is dan te bezichtigen.

InBalans

InBalans is een samenwerkingsverband tussen drie aandeelhoudende partijen Facilicom, Macquarie Capital Group en VolkerWessels. To Interface en DVP vertegenwoordigen deze drie stakeholders als opdrachtnemer. Daarnaast zijn de volgende partijen betrokken bij InBalans: Hootsmans architectuurbureau, Architectenbureau Paul de Ruiter, Sevil Peach, Karres en Brands Landschapsarchitecten, Arup, Halmos, en de VolkerWessels ondernemingen Visser & Smit Bouw en HOMIJ Technische Installaties.

Projecten

Alle projecten

Nieuws

Meer nieuws

Gerechtsgebouw Breda klaar voor gebruik

Het gerechtsgebouw Breda is binnen de gestelde tijd klaar voor gebruik. Gisteren werd het voltooiingscertificaat door het...

Hoogste punt voor nieuw gerechtsgebouw Breda bereikt

De bouw van het nieuwe gerechtsgebouw nabij het station in Breda beleefde gisteren een bijzondere mijlpaal. Met trots is het...

Uniek in Breda, 53 ton gaat de lucht in!

Het consortium InBalans bouwt in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf het nieuwe gerechtsgebouw Breda aan de Stationslaan. De...

+