Vervangende nieuwbouw zestien Operatiekamers AMC

Alle bestaande twintig operatiekamers en omliggende ruimten zijn vervangen. Voor zeer specifieke operaties zijn enkele operatiekamers ingericht met bijzondere medische apparatuur. 

Feiten & cijfers

Plaats
Amsterdam
Opdrachtgever
Academisch Medisch Centrum Amsterdam, Directoraat Huisvesting
Status
Opgeleverd
Contractvorm
Bestek en tekeningen
Architect
Valtos, Rotterdam
Adviseur constructies
Aronsohn, Amsterdam
Adviseur
Grontmij Technical Management
Projectcategorieën

Het project

De bouw van de nieuwe operatiekamers omvatte twee verdiepingen en is in vijf periodes (fases) uitgevoerd. Per fase zijn maximaal vier operatiekamers verbouwd en daarmee bleven de overige twaalf operatiekamers tijdens de verbouwing gewoon in gebruik. Elke fase duurde telkens 9 maanden, gevolgd door een verhuisperiode van 6 weken. In deze 9 maanden zijn de sloop, ruwbouw en afbouw gedaan. Na de afbouw volgde het inregelen en testen van de apparatuur en installaties. De bouw is met zo min mogelijk overlast voor de operaties in de operatiekamers die in gebruik blijven, de omliggende afdelingen, medewerkers, patiënten en bezoekers uitgevoerd. 

 

Bouwfase 1: fase 1 is al uitgevoerd in 2010 en omvatte de bouw van vier operatiekamers en de omliggende ruimten. De technische installaties in de ruimten erboven en eronder zijn ook aangepast of vernieuwd. Bijzonder aan de nieuwe operatiekamers is het systeem van luchtbehandeling. Er is een groot zogeheten 'downflowplenum', een systeem dat een scherm van schone (microstoffilter)gefiltreerde lucht naar beneden blaast en zo in een gebied van 3,5 bij 3,5 meter rond de operatietafel stabiele en steriele omstandigheden creëert. Tussen de Operatiekamers is een steriele ruimte, waar de operatieassistenten de operatie voorbereiden. Ook daar is een downflowplenum, waaronder de benodigde instrumenten onder geconditioneerde omstandigheden worden 'opgedekt'. Terwijl dat gebeurt, wordt in de OK zelf de patiënt voorbereid op de operatie. Voor de patiënt is dat veel rustiger.

Bouwfase 2: fase 2 omvatte de bouw van vier operatiekamers en de omliggende ruimten en de aanpassing van de technische installaties erboven en eronder. Omdat de overige operatiekamers tijdens de verbouwing in gebruik bleven, werden ook tijdelijke voorzieningen aangebracht om het patiënten- en goederenvervoer, de veiligheid en de steriele omgeving van de operatiekamers te kunnen waarborgen. Voordat een operatiekamer in gebruik is genomen is alle (medische) apparatuur ingeregeld en uitgebreid getest.

Bouwfase 3, 4 (A en B) en 5: in fase 3, 4 (A en B) en 5 zijn totaal twaalf operatiekamers gebouwd, op dezelfde manier als bij bouwfase 2 is beschreven.

 

Bij de bouw van de operatiekamers kwamen uiteenlopende technische disciplines bij elkaar. Naast de bekende bouwkundige, werktuigbouwkundige en elektrotechnische zaken, hebben we ook te maken gehad met de integratie van medische apparatuur en beeldverwerkende technieken. 

Uitvoering

Dit project is gerealiseerd onder de handelsnaam MedicomZes (een handelsnaam van Visser & Smit Bouw bv).  

Projectlocatie

Bekijk op kaart »

Gerelateerde items:

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.