Uitbreiding kaasfabriek FrieslandCampina

Dit project bestaat uit de nieuwbouw van een kaasmakerij, pekellokaal en twee koelcellen. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden diende het productieproces ongehinderd door te kunnen gaan.

Feiten & cijfers

Plaats
Workum
Opdrachtgever
FrieslandCampina Cheese & Butter BV
Status
Opgeleverd
Contractvorm
Bouwteam, op basis van bestek en tekeningen
Architect / adviseur
Het4Kant
Projectcategorieën

Het project

Het project omvatte in grote lijnen de volgende werkzaamheden: het aanbrengen van twee betonnen kelders (in het werk gestort), betonfundaties, 5.200 m2 betonvloeren met onderliggende balken, staalconstructie met dak- en wandbeplating, inclusief aanpassing van de reeds bestaande beplating om een eenduidig gevelbeeld te krijgen en dakbedekking. 

 

Op een gesloopt deel is een nieuwe kaasmakerij met bijbehorende ruimten gebouwd, circa 2.000 m2. Ongeveer honderd meter verderop is op een deels gesloopt gebied een pekellokaal van circa 800 m2 gerealiseerd. Daarnaast zijn nog twee koelcellen van elk bijna 1.000 m2, een logistiek gebied van circa 500 m2, een ontvangstkantoortje en twee technische ruimten gerealiseerd. De gevellijn ligt tien meter boven maaiveld. De kelders (1x450 m2 en 1x60 m2) liggen tot vier meter diep in de grond. Om de uiterlijke eenheid van de gebouwen te bevorderen, is een deel van de oude gevel gestript en voorzien van nieuwe beplating.

 

Daarnaast zijn er nog kleinere betonwerken elders op het fabrieksterrein uitgevoerd.

Strenge hygiëne-eisen

In de fabriek wordt voedsel vervaardigd waardoor strenge hygiëne-eisen gehanteerd worden. Omdat kaas zout bevat zijn alle installaties en veel kozijnen en deuren uitgevoerd in roestvast staal. Om veel ondersteunende installaties (hygiënisch) weg te werken is in de kaasmakerij en in het pekellokaal gekozen voor een beloopbaar plafond in sandwichpaneel. Alle wanden en vloeren in de kaasmakerij en in het pekellokaal zijn foodsafe afgewerkt met een speciale coating en alle naden zijn afgekit. Het pekellokaal bevat vier bakken van vier meter diep, elk met een afmeting van circa 6x18 meter, waarin de kazen gepekeld worden door onderdompeling in flink zout water. Dit is een agressief milieu voor beton. Daarom zijn de wanden voorzien van speciale coating.

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.