Protonen Therapie Centrum Groningen (PTCG), UMC Groningen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) laat een protonentherapiecentrum bouwen waar patiënten met kanker een voor Nederland nieuwe bestralingsbehandeling wordt geboden. Het protonentherapiecentrum maakt deel uit van het UMC Groningen Cancer Center dat oncologiepatiënten op één plek alle beschikbare behandelingen biedt, zowel aan kinderen als aan volwassenen. Visser & Smit Bouw heeft een Design & Construct opdracht gekregen voor ontwerp en uitvoering en voert de werkzaamheden in bouwteam uit. De installaties worden uitgevoerd door onderaannemers HOMIJ Technische Installaties i.s.m. Kropman Installatietechniek.

Feiten & cijfers

Plaats
Groningen
Opdrachtgever
PTCG b.v.
Status
in uitvoering
Contract
Design & Construct in bouwteam
Architect
Adviesburo Van der Plas / AAS Architecten
Constructeur
Wassenaar Ingenieurs
Uitvoering
Visser & Smit Bouw
Installaties
Kropman Installatietechniek / HOMIJ Technische Installaties
Projectcategorieën

Het project

Het centrum wordt gerealiseerd op het terrein van het UMCG en bestaat uit een kliniek en twee behandelingsruimten met een afmeting van circa 5.000 m2, verdeeld over twee verdiepingen. Aangezien dit centrum los staat van het bestaande ziekenhuis is het een volledig zelfstandig opererend behandelcentrum.

 

Het gebouw wordt gefundeerd op stalen buispalen. Per heipaal is maar liefst ca. 5 kuub beton gebruikt. Omdat het gebouw aardbevingsbestendig wordt gebouwd, wordt iedere heipaal nog verstevigd met een constructie van ijzervlechtwerk.

De kliniek bestaat uit een betonskelet opgebouwd uit betonkolommen en schilvloeren. De behandelruimtes worden volledig opgetrokken uit in het werk te storten beton. De vloer wordt 1 tot 1, 20 meter dik en is gemaakt van een apart mengsel beton. De wanden worden extra dik (variërend van 2,5 tot 4 meter) en ongeveer 3,30 meter hoog. Per wand wordt ca. 250 m3 beton gebruikt. De dakvloer bestaat uit 3 meter dik beton.

De gevels bestaan uit geprefabriceerde houtskeletbouw wanden afgewerkt met steenstrips en aluminium. Ter camouflage van de technische ruimte op het dak wordt daar een kunststof netconstructie over gespannen.

 

In het protonentherapiecentrum van het UMCG worden naar verwachting eind 2017 de eerste patiënten in Nederland behandeld.

Meer weten over dit project?

Bezoek de projectwebsite »

Projectlocatie

Bekijk op kaart »

Gerelateerde items:

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.