Nieuwbouw compressorstation en reduceerstation Gasunie

Bouw van een nieuw compressorstation naast een bestaand reduceerstation van de Gasunie. Tevens is de nieuwe installatie gekoppeld aan het reduceerstation.

Feiten & cijfers

Plaats
Grijpskerk
Opdrachtgever
N.V. Nederlandse Gasunie
Status
Opgeleverd
Contractvorm
Specificaties en tekeningen
Ingenieursbureau
Tebodin bv
Uitvoering
Combinatie Visser & Smit Bouw bv / Visser & Smit Hanab bv / Imtech Projects N.V.
Projectcategorieën
Gas

Het project

Het compressorstation is een onderdeel van het GWWL project van Gasunie. Dit project is opgestart om de capaciteit van het gastransport tussen Groningen en Wieringermeer te vergroten. Dit is noodzakelijk omdat de gasreserves in de Noordzee teruglopen. Met de nieuwe 48” leiding vanuit Grijpskerk kan, ook voor de toekomst, worden voldaan aan de vraag naar aardgas in West-Nederland en het gastransport naar Engeland.

 

Het project bestond, verdeeld over de diverse disciplines, uit: hoofdgebouw, generatorgebouw, verdeelstation, VSDS gebouw, twee compressoren, leidingsysteem, filter separators, condensaattank, dieseltank, instrument air packages en een toezicht- en veiligheidssysteem. Visser & Smit Bouw heeft gerealiseerd: de vier gebouwen, de compressorblokken en de diverse fundamenten voor het leidingwerk en de E&I installatie.


De gebouwen hebben allemaal een betonkelder van circa 1,5 meter minus maaiveld en hebben daarboven een bouwlaag van circa 5,3 meter hoog. De vloeren op peil bestaan uit breedplaatvloeren, kanaalplaatvloeren, stalen roostervloeren en computervloeren. De bovenbouw is traditioneel met kalkzandsteen binnenblad en een metselwerk buitenblad. Alle dakvoeren bestaan uit kanaalplaatvloeren en hebben kunststof dakbedekking. In het VSDS gebouw zit ook een staalconstructie en het schakelgebouw heeft een stalen omloopbordes. In het hoofdgebouw zijn een aantal kantoren gerealiseerd. Dit gebouw heeft de meeste afbouwwerkzaamheden. De leidingfundamenten bevinden zich voor een groot deel op ongeveer 3 meter minus maaiveld. De 48” hoofdleiding die naar Wieringermeer gaat werd aangesloten op het bestaande reduceerstation. Hiervoor zijn een aantal aanpassingen in de bestaande installatie gemaakt. De twee compressorblokken hebben een dikte van 1,6 meter en vormen het fundament voor de compressoren die het gas op de juiste druk moeten brengen.

 

Het leidingtracé en de putten zijn door Visser & Smit Bouw prefab geleverd, wat bijgedragen heeft aan een snelle realisatie.

Uitvoering

Combinatie Visser & Smit Bouw bv / Visser & Smit Hanab bv / Imtech Projects N.V.

Projectlocatie

Bekijk op kaart »

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.