Nieuw Universiteitsgebouw, Amsterdam

‘s Avonds film kijken in de collegezaal van overdag: dat kan in het multifunctionele Nieuwe Universiteitsgebouw van de VU Amsterdam.

Feiten & cijfers

Plaats
Amsterdam
Status
In uitvoering
Opdrachtgever
Stichting VU-VUMC
Bouwdirectie
Arcadis
Architect
Team V
Constructeur
ABT bv
Uitvoering
Visser & Smit Bouw / Boele & van Eesteren
Projectcategorieën

Het project

Het Nieuwe Universiteitsgebouw omvat ca. 31.000 m² bovengronds over 13 lagen en een 3-laagse ondergrondse parkeergarage van ca. 24.000 m². Het project wordt gerealiseerd op het terrein van de VU aan de De Boelelaan in Amsterdam-Zuid. Dit terrein wordt begrensd door de De Boelelaan, het OZW-gebouw, het Energiecentrum en het Transitorium.

De bouw van het Nieuwe Universiteitsgebouw is live te volgen via een webcam. Klik hiervoor op de live stream onderaan deze pagina. De webcam is het beste te bekijken in Google Chrome.

Uitdaging

Zuidas is een gebied in ontwikkeling waar veel mensen wonen, werken, studeren, sporten of gewoon doorheen reizen met openbaar vervoer, auto, fiets of lopend. Het is weliswaar niet zo compact als de binnenstad, maar er heerst dagelijks een aanzienlijke verkeersdrukte en het gebied is van groot economisch belang voor heel veel mensen. De uitdaging is om ook tijdens bouwactiviteiten de dagelijkse omgeving zo goed mogelijk te laten functioneren.

Ingetogen, flexibel en duurzaam

Het Nieuwe Universiteitsgebouw vormt samen met het O|2 gebouw de vervanging van het grootste deel van het huidige Wis- & Natuurkundegebouw (W&N). De initiële gebruikers van de kantoren zijn enkele bèta-onderzoeksgroepen. Er is ruimte voor onderwijsinnovatie zoals intensivering, digitalisering, gevarieerde studieplekken, ruimte voor ontmoeting en kenniswisseling. Het hart van het gebouw wordt gevormd door het atrium en op de begane grond komen een grand café en winkeltjes. Op de eerste verdieping komen multimediale bibliotheekvoorzieningen. Architecten Barry van Waveren en Jeroen van Schooten van Team V Architecten (voorheen Meyer en Van Schooten architecten) ontwierpen een ingetogen, flexibel en duurzaam (Breeam Excellent) gebouw. Het Nieuwe Universiteitsgebouw wordt een getrapt oplopend gebouw dat aan de campuskant zeven verdiepingen hoog is en aan de De Boelelaan twaalf verdiepingen telt. Het totaal beslaat 31.000 m² dat vooral door de informatici van de VU én de UvA gebruikt zal worden en door studenten van alle faculteiten.

Parkeergarage

De nieuwe parkeergarage gaat plaats bieden aan zo’n 600 auto’s en 1.300 fietsen. Door het ondergronds brengen van parkeren verbetert de kwaliteit van de openbare ruimte en ontstaat meer ruimte voor groen op de campus. Voor autoplekken zijn drie lagen beschikbaar met voorzieningen als oplaadpunten voor elektrische auto’s. De toegang tot de parkeergarage (in en uit) verloopt via de Van der Boechorststraat. De stalling voor fietsen wordt op de -1 laag gesitueerd, onder de nieuwe tussenstraat die ontstaat tussen het Nieuwe Universiteitsgebouw en OZW.

BREEAM

Het uit Engeland afkomstige BREEAM heeft een Nederlandse variant, BREEAM-NL. Met toetsmethodes gericht op verschillende gebouwsoorten en alle credits omschreven naar Nederlandse of Europese regelgeving, ontwikkelt BREEAM-NL zich als een zeer populaire duurzaamheidmethode voor Nederlandse partijen. In negen categorieën wordt de duurzaamheid van een gebouw getoetst.

 

Voor het Nieuwe Universiteitsgebouw is een heldere duurzaamheidsambitie gesteld: certificering conform BREEAM-NL Excellent (4 sterren).

Bekijk live camera feed

Start de video

Projectlocatie

Bekijk op kaart »

Gerelateerde items:

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.