Biomassa Elektriciteits Centrale (BEC) Hengelo

Design & Construct van alle civieltechnische en bouwkundige werkzaamheden ten behoeve van de nieuwbouw van de Biomassa Elektriciteits Centrale (BEC) te Hengelo.

Feiten & cijfers

Plaats
Hengelo
Opdrachtgever
Standardkessel GmbH
Status
Opgeleverd
Contractvorm
Design & Construct met Turnkey elementen
Directie
Twence B.V.
Architect
Tebodin / BDG Architecten Ingenieurs Zwolle B.V.
Projectcategorieën

Het project

Het project bestaat onder andere uit een procesgebouw en opslaghal. 

 

De hoofdbrandstof voor deze centrale werd bouw- en sloophout. Maar ook de moeilijk composteerbare houtrestanten uit de eigen composteringsinstallatie worden verbrand. Omdat het pure biomassa is, is alle elektriciteit die opgewekt wordt groene stroom. De BEC was de eerste stand-alone installatie in Nederland die op grote schaal afvalhout omzette in elektriciteit. Dit bedraagt circa 140.000 ton per jaar. Twence kan daarmee energie leveren voor circa 44.000 huishoudens. De installatie levert een output van 35 MW.

 

Het verbrandingsrooster heeft een oppervlakte van circa 100 m². De ketelwanden wegen enkele honderden tonnen. De wanden zijn samen met het rooster de belangrijkste onderdelen van het ketelhuis. Met de ontvangsthal en de transportbanden vormen ze het voorste deel van de installatie. Innovatief bij deze installatie is de buffering en aanvoer van brandstof via een zogeheten ‘walking floor’. Door te werken met vier separate vloeren kan de aanvoer verschillend geregeld worden, zowel qua type biomassa als qua snelheid. Op deze wijze worden de diverse biomassastromen zo optimaal mogelijk gemengd, voordat ze worden verbrand op het rooster. Dit concept biedt de mogelijkheid biomassastromen met verschillende stookwaarden in te zetten als brandstof. Een ander voordeel is dat hierdoor minder slijtage van de ketelwanden bereikt kan worden.

Uitvoering

Visser & Smit Bouw heeft met Standardkessel een Design & Constructcontract afgesloten en was daarmee verantwoordelijk voor de bouwkundige en civieltechnische werkzaamheden en de gebouwgebonden installaties. De engineeringsafdeling van Visser & Smit Bouw heeft alle benodigde ontwerpwerkzaamheden verzorgd.

Projectlocatie

Bekijk op kaart »

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.