13.11.15 | Algemeen

Nieuwe permanente huisvesting officieel overgedragen aan ICC

Op 12 november 2015 heeft de officiële overdrachtsceremonie van de nieuwe en permanente huisvesting van het Internationaal Strafhof (ICC) plaatsgevonden. Silvia Fernández de Gurmendi, President van het ICC, ontving een symbolische sleutel van Bart van Eijk, Projectmanager van Courtys, het consortium belast met de bouwactiviteiten, in aanwezigheid van de Rechters, Aanklager en Griffier. In december 2015 zal het Hof haar nieuwe thuis betrekken. Het ICC werd gebouwd door Courtys, een bouwcombinatie van de VolkerWessels ondernemingen Visser & Smit Bouw en Boele & van Eesteren.

ICC - overdracht 12 nov. '15

Symbool

Als een permanente juridische instelling had het ICC functionele permanente huisvesting nodig om het in staat te stellen zijn taken effectief te vervullen en om de toenemende betekenis van het Strafhof weer te geven in de strijd tegen straffeloosheid. In december 2007 heeft de Vergadering van Staten die Partij zijn bij het Statuut besloten dat het ICC een nieuw gebouwde permanente huisvesting moest krijgen. In 2010 werd de Deense firma schmidt hammer lassen uitverkoren om de nieuwe gebouwen te ontwerpen en in oktober 2012 viel de keus op bouwcombinatie Visser & Smit Bouw en Boele & van Eesteren (“Courtys”) voor de uitvoering ervan. De bouwwerkzaamheden zijn gestart op 16 april 2013 en zijn inmiddels afgerond.

Courtys - 200 pixels breed

Missie van het Hof

“Na drie jaar samenwerking, op een zeer productieve, open en prettige manier, is het voor mij een eer om de sleutel van de permanente huisvesting van het Internationaal Strafhof te mogen overhandigen”, verklaarde Bart van Eijk, projectmanager van Courtys. “We zijn er trots op mee te hebben geholpen aan de bouw van een thuis voor het Internationaal Strafhof, en op die manier bij te dragen aan de missie van het Hof een einde te maken aan straffeloosheid voor de daders van de ernstigste misdrijven. Courtys wenst het Hof het allerbeste bij dit streven.”

Haagse internationale zone

Dicht bij de Noordzee, in het glooiende duinlandschap aan de rand van Den Haag is tussen natuur en stad het nieuwe onderkomen van het ICC gevestigd. Het gebouwencomplex bestaat uit zes torens die via de begane grond en eerste verdieping met elkaar verbonden zijn en biedt ruimte aan ruim 1200 werkplekken. Het hoogste gebouw is de 42 meter hoge Court Tower, waarin zich drie rechtszalen en het Media Centre bevinden. De openbare ruimte op de begane grond is ingericht om bezoekers te verwelkomen en bestaat uit een expositieruimte, de publieke doorgang naar de Rechtszalen en een cafetaria. Het Hof bevindt zich nu dichter bij het detentiecentrum en maakt deel uit van de Haagse Internationale Zone.

Gerelateerde items:

Projecten

   Alle projecten»

ICC Permanent Premises

Den Haag

Bekijk project»

Nieuws

   Meer nieuws»

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.