06.10.16 | Algemeen

Deeltjesversneller geplaatst in protonentherapiecentrum UMCG

In de nacht van 4 op 5 oktober is vanuit Antwerpen met uitzonderlijk vervoer een 220 ton wegende deeltjesversneller op weg gegaan naar het protonentherapiecentrum van het UMCG. De deeltjesversneller vormt het ‘hart’ van de nieuwe bestralingsbehandeling die patiënten met kanker hier vanaf eind 2017 (als één van de eerste centra in Nederland) wordt aangeboden. 

Dagblad van het Noorden: Kees van de Veen
Dagblad van het Noorden: Kees van de Veen

Gisteren is de deeltjesversneller via het dak met een enorme hijskraan in twee delen in het gebouw gehesen. De hele operatie is de afgelopen weken minutieus voorbereid om deze veilig te kunnen uitvoeren. De deeltjesversneller arriveerde woensdagmorgen omstreeks 5.00 uur op het bouwterrein van het UMCG. Vanaf dat moment zijn de voorbereidingen getroffen voor het hijswerk. Zo moest onder andere een ‘deksel’ van het dak worden gelift waarna de deeltjesversneller het gebouw in wordt gehesen. Het hijswerk nam enkele uren in beslag. De hele operatie vond plaats onder leidin van IBA, leverancier van de protonentherapieapparatuur.

Gerelateerde items:

Projecten

   Alle projecten»

Protonen Therapie Centrum Groningen (PTCG), UMC Groningen

Bekijk project»

Nieuws

   Meer nieuws»

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.